Financial Times: Furia romanilor fata de coruptie a dus la victoria lui Iohannis la prezidentiale

‘Puţini ar fi prevăzut că un primar din provincie şi fost profesor de liceu, era capabil să provoace una dintre cele mai mari bulversări politice în România postcomunistă’, comentează publicaţia britanică.

Presa internațională continuă să scrie pe larg despre victoria lui Klaus Iohannis de acum două zile.

Furia românilor față de corupție a condus la alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României, comentează Financial Times în ediția sa electronică.

‘Puţini ar fi prevăzut că un primar din provincie şi fost profesor de liceu, era capabil să provoace una dintre cele mai mari bulversări politice în România postcomunistă’, scrie publicaţia britanică.

Financial Times adaugă: ‘molcomul’ Iohannis a contrazis previziunile sondajelor, provocând ‘o înfrângere uluitoare favoritului, premierul Victor Ponta’.

Alegerea sa ca preşedinte ‘a fost manifestarea unor ani de furie (acumulată) din cauza standardului de trai scăzut şi persistenţa corupţiei în cea de-a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană ‘, comentează publicația.

Mai mult, pentru susţinătorii lui Iohannis, victoria sa reprezintă ‘un moment de transformarre a fostei ţări comuniste, o ocazie de a reduce birocraţia, eradicarea corupţiei şi crearea unui mediu favorabil afacerilor’.

Financial Times amintește că puterile președintelui țin mai mult de politica externă, iar pentru a reforma țara Iohannis trebuie să exercite presiuni asupra Guvernului și să influențeze politicile în limita constituției.

Jurnaliști mai scriu că lupta împotriva corupţiei a fost una dintre temele mari ale campaniei sale, iar la câteva ore după victorie Iohannis a îndemnat Parlamentul să voteze împotriva unei amnistii pentru politicieni români, inclusiv parlamentari investigaţi penal.