Finala Eurovision 2017. Cine va câștiga concursul, în opinia fanilor și a jurnaliștilor acreditați

În câteva ore, câștigătorul concursului muzical Eurovision 2017 va fi anunțat. Juriul a decis deja cum arată clasamentul temporar, deci acum totul rămâne la latitudinea telespectatorilor pentru a decide câștigătorul celei de-a 62-a ediții a concursului Eurovision.

În acestă seară, 26 de țări se află în cursa pentru marele premiu, iar câteva dintre ele au foarte mari șanse să se claseze pe primul loc.

La Kiev, Alexandru Badea, redactorul șef al revistei SPECTRUM.EU, urmărește finală Eurovision Song Contest și aduce informații în exclusivitate din culisele celui mai amplu concurs muzical internațional.

Francesco Gabbani, reprezentantul Italiei, este marele favorit să câștige concursul de anul acesta. După victoria de la San Remo, videoclipul melodiei „Occidentali’s Karma” a adunat peste 110 milioane de vizualizări în mai puțin de două luni, iar în câteva săptămâni, cântecul său a intrat în clasamentul Spotify Viral Top 50 în peste 20 de țări, printre care Australia și Suedia.

Pe cine pariază fanii și jurnaliștii acreditați la Eurovision 2017

Deși Francesco Gabbani a fost detronat de Salvador Sobral, reprezentantul Portugaliei, la casele de pariuri, el rămâne încă favoritul presei și fanilor acreditați, Portugalia fiind astfel noua favorită de a câștiga Eurovision-ul de anul acesta, conform Oddschecker.

Trebuie menționat însă faptul că, casele de pariuri schimbă cotațiile din oră în oră și situația se poate schimba până când începe show-ul de diseară.

Bulgaria este încă una dintre favoritele din seara aceasta. Trebuie precizat că, cotele Italiei și ale Portugaliei sunt în creștere, iar cele ale Bulgariei sunt în scădere, conform Oddschecker, deci atât Bulgaria cât și Portugalia și Italia au șanse, mai mult sau mai puțin, egale de a câștiga finala Eurovision 2017.

Ilinca și Alex Florea sunt momentan pe poziția a 6a la casele de pariuri, ca și săptămâna trecută, deci au cele mai mari șanse de a se clasa în Top 10.

Totuși, casele de pariuri nu reușesc să prezică câștigătorul mereu, fapt demonstrat clar anul trecut, favorita fiind Rusia, Sergey Lazarev plasându-se însă doar pe poziția a treia.

Reprezentațiile celor 26 de țări participante vor fi completate de Ruslana (câștigătoarea Eurovision 2004), Jamala (câștigătoarea Eurovision 2016) și ONUKA.

Verka Serduchka (locul 2 — Eurovision 2007) va fi și ea prezentă, pentru a mai relaxa atmosfera tensionată. Mai apoi urmează decernarea punctelor, ea derulându-se conform noului sistem de vot, introdus în 2016. Prima dată, juriile de specialitate din cele 42 de țări vor acorda notele de la 1 la 12 (cu excepția 9 și 11), pentru ca mai apoi prezentatorii să anunțe punctele cumulate în urma televoting-ului.

Punctele juriului valorează 50% din rezultatul final, restul de 50% fiind acordate de telespectatori. În acest fel, câștigătorul concursului va fi anunțat doar în ultimul moment al show-ului, crescând astfel suspansul și evitând situații, precum cele din 2012, 2013, 2014 și 2015 când, datorită diferenței prea mare de puncte dintre primele două locuri, câștigătorul era anunțat de către prezentatori cu mult înainte terminarea secvenței de vot.

În seara aceasta, 26 de țări vor concura pentru marele premiu (lista completă a participanților în finala Eurovision 2017 poate vi vizualizată pe europafm.ro) România va intra în finala Eurovision pe poziţia 20.

Cum poate fi urmărit Eurovision online

Finala Eurovision Song Contest va fi difuzată începând cu ora 22:00 și va putea fi urmărită în direct pe TVR1, TVRHD, TVR Internațional și online pe tvrplus.ro. Pentru cei care doresc să vizioneze doar spectacolul, fără comentariile din studioul postului public, pot face acest lucru pe youtube.com/eurovision sau direct cu un click aici, finala Eurovision fiind transmisă online fără restricții.

Publicul din toate țările participante la Eurovision (cu excepția României) poate vota pentru reprezentanții noștri de maximum 20 de ori de pe același număr de telefon (numerele de telefon la care se pot vota piesele din finala Eurovision pot fi consultate în articolul dedicat de pe europafm.ro)