Confidenţialitate

Finala Europa League: Manchester United – Ajax Amsterdam AVANCRONICĂ

Miercuri seară se joacă finala Europa League. Manchester United și Ajax Amsterdam se vor lupta în Suedia, la Stockholm, de la ora 21:45.

După ce au terminat doar pe locul al 6-lea în Premier League, britanicii mai pot ajunge în Liga Campionilor doar dacă vor câștiga confruntarea de miercuri seară, iar atuul lor este statistica lui Jose Mourinho. Antrenorul portughez este un specialist al finalelor, câștigând 11 dintre cele 13 jucate până acum.

Manchester United este considerată gazdă la Stockholm, iar în ultimele 18 meciuri pe teren propriu în Europa, este neînvinsă, cu 14 victorii și 4 egaluri. Deasemenea englezii n-au cucerit niciodată al 2-lea trofeul continental, însă Mourinho și l-a trecut în cont, în 2003, cu FC Porto.

De cealaltă parte, Ajax n-a mai jucat cu un trofeu pe masă din 1996. Ambele echipe au ajuns în finală cu mari emoții. Olandezii au fost învinși 3-1 de Olympique Lyon în returul semifinalelor după ce câștigaseră însă cu 4-1 în prima manșă, iar “diavolii rosii” s-au chinuit cu Celta Vigo: 1-0 în Spania și 1-1 acasă.

Manchester United nu-l va avea pe gazon pe golgeterul suedez Zlatan Ibrahimovici, accidentat iar economiștii clubului anunță că o înfrângere ar echivala cu o pierdere de aproape 60 de milioane de euro din buget.

Să mai spunem și că observatorul tehnic al UEFA la finala din această seară va fi Cristian Chivu. Fostul căpitan al naționalei României a jucat 4 ani la Ajax, între 1999 și 2003 și a câștigat Europa League în 2010 cu Inter Milano, avându-l pe bancă pe Jose Mourinho.