Filmul „Youth”, cu Mădălina Ghenea, a câștigat marele premiu din partea Academiei de Film Europene (EFA)

„Youth” s-a impus la trei categorii de premii – „cel mai bun film european”, „cel mai bun regizor” (Paolo Sorrentino) şi „cel mai bun actor” (Michael Caine), la cea de-a 28-a gală a premiilor decernate de Academia de Film Europeană (EFA), organizată sâmbătă seară, la Berlin.

Lungmetrajul „Youth” (Tinereţe), de Paolo Sorrentino, în care actriţa şi modelul Mădălina Ghenea joacă rolul Miss Universe, a avut premiera la Cannes şi era unul dintre filmele favorite la premiile EFA. Filmul are în centrul său povestea unui dirijor retras din activitate, interpretat de Michael Caine, care meditează asupra dificultăţilor vârstei a treia, în timp ce petrece o vacanţă într-o staţiune de lux din Elveţia, alături de un bun prieten al său, interpretat de Harvey Keitel.

Actorul Michael Caine a fost recompensat şi cu un trofeu onorific pentru întreaga carieră – Honorary Award of the European Film Academy President and Board. În istoria galelor EFA, acest premiu fusese atribuit doar de două ori, cineaştii recompensaţi la ediţiile precedente find Manoel de Oliveira şi Michel Piccoli.

Lungmetrajul „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, regizat de Roy Andersson, partea finală a unei trilogii despre condiţia umană, a fost desemnat cel mai bun film de comedie.

„Amy”, o producţie regizată de Asif Kapadia, despre viaţa şi cariera regretatei cântăreţe Amy Winehouse, s-a impus la categoria „cel mai bun documentar”, în timp ce Yorgos Lanthimos şi Efthimis Filippou au triumfat la categoria „cel mai bun scenariu” cu producţia cinematografică „The Lobster”, o fantezie cu accente comice în care se remarcă actorii Rachel Weisz şi Colin Farrell.

„Song of the Sea”, de Tomm Moore, a fost desemnat cel mai bun film de animaţie, iar Premiul Publicului (People’s Choice) a revenit peliculei spaniole „Marshland”, regizată de Alberto Rodriguez.

Producătorul şi distribuitorul italian Andrea Occhipinti a fost recompensat cu Premiul Eurimages.

Pe scenă a urcat şi actriţa Ana Ularu, care a înmânat premiul aferent categoriei „cel mai bun scurtmetraj”.

România a fost reprezentată şi de filmele „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, şi „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, care au fost nominalizate la ediţia din acest an a premiilor Academiei de Film Europene (European Film Awards, EFA), considerate Oscarurile europene.

Astfel, Radu Jude şi Florin Lazarescu au fost nominalizaţi cu filmul „Aferim!” la categoria „cel mai bun scenariu”, iar pelicula „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, a fost nominalizat la categoria „cel mai bun documentar”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS