Filmul romanesc ”Aferim!” este laudat de presa internationala (AUDIO)

Filmul românesc ‘Aferim!’ aflat în competiție pentru ‘Ursul de Aur’, la Festivalul Internațional de la Berlin, a fost comparat de presa de specialitate cu filmul ’12 ani de sclavie’, peliculă care a câștigat premiul Oscar.

Publicația The Hollywood Reporter califică filmul lui Radu Jude drept o lecție drastică de istorie, ușurată de un umor deocheat. Filmul turnat în alb-negru este al treilea lungmetraj al lui Radu Jude și este considerat de publicația americană drept un concurent puternic ce ascunde un cal troian – o dramă despre efectele toxice ale sclaviei, rasismului și misoginismului.

Revista Variety consideră că Aferim este o incursiune inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film inspirat și furios. Variety constată că regizorul român este preocupat de jocurile de putere și umilințele la care oamenii se supun unii pe alții. Ei pun prospețimea filmului pe seama lui Radu Jude și spun că filmul evită capcanele filmului istoric, fiind bine documentat, însă fără a fi convențional sau înfrumsețat.