Confidenţialitate

Filmul „R.M.N.”, în regia lui Cristian Mungiu, lăudat de criticii de la Cannes. Unele publicații îi dau șanse mari la câștigarea trofeului Palme d’or

Prezentat oficial în competiția Festivalului de la Cannes, filmul „R.M.N.” în regia lui Cristian Mungiu este lăudat de presa de specialitate. Unele publicații nu exclud ca regizorul român să câștige al doilea Palme d’or, după trofeul obținut, în urmă cu 15 ani, pentru pelicula „4 luni, 3 săptămâni și două zile”.

Sunt însă și publicații care au criticat filmul lui Cristian Mungiu. Pelicula e inspirată din povestea muncitorilor din Sri Lanka, alungați din satul Ditrău.

„R.M.N.” urmărește povestea unui sas de 30 de ani, Matthias care, în preajma Crăciunului, se întoarce de la muncă din Germania, unde tocmai agresase pe cineva care l-a făcut țigan. Revine în satul lui din Transilvania, unul multietnic, unde oamenii vorbesc 6 limbi. Aici, muncitorii din Sri Lanka angajați la o brutărie sunt tratați ca imigranți nedoriți.

Pelicula a fost aplaudată îndelung după proiecția în competiția oficială a festivalului de la Cannes.

Cotidianul francez Le Monde scrie că este un film negru, angoasant, despre intoleranță și care pune sub scanner impulsurile noastre primitive.

„Mungiu scanează dedesubturile populismului, un rău care a metastazat într-un sat încă tradiţional, la graniţele Europei”, scrie și Agenția France Presse.

„Este un film complex, atat de plin de idei, este aproape absurd de frumos”, scrie și revista Variety, în timp ce Indie Wire consideră că regizorul român și-ar putea adăuga în palmares încă un trofeu Palme d’Or.

Hollywood Reporter scrie că R.M.N. este o „explorare fascinantă, foarte umană, a numeroaselor probleme cu care se confruntă una dintre ultimele țări care a intrat în Uniunea Europeană”, însă notează că ar fi fost mai potrivit un final mai sugestiv.

Jurnaliștii francezi de la Liberation scriu că filmul este sentențions și are darul de a te deprima, un lucru pe care însă președintele juriului l-ar putea adora.

RMN în regia lui Cristian Mungiu va avea avanpremiera de gală în România, pe 2 iunie la Sala Palatului. Din 3 iunie, va putea fi vizionat în toate cinematografele.

Foto: Shutterstock