Filmul „Balanța”, de Lucian Pintilie, revine în cinematografe în format 4K, după 28 de ani

Filmul „Balanța”, în regia lui Lucian Pintilie, revine în cinematografele din România, restaurat în format digital 4K – mâine, la aproape trei decenii de la premieră.

Filmul „Balanța” (1992), prima producție românească restaurată în format digital 4K de Fundația9 și BRD – Groupe Société Générale, va avea premiera de gală mâine, la ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Național București, în prezența actorilor și apropiaților marelui regizor Lucian Pintilie.

„Balanța” este o coproducție româno-franceză și a avut premiera în 1992, la Festivalul de la Cannes. Filmul prezintă povestea unei tinere profesoare și a unui medic dintr-un spital local, care încearcă să facă față ultimelor zile ale comunismului și luptă pentru normalitate într-o Românie marcată de stereotipuri. Din distribuție fac parte Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș și mulți alți actori români de renume.

Negativul original al filmului a fost digitalizat în laboratorul Hiventy din Franța, iar restaurarea în 4K a fost realizată în România de studioul Avanpost Media, cu sprijinul și consultanța directorului de imagine Florin Mihăilescu, un apropiat al regizorului Lucian Pintilie. Procesul de restaurare a durat peste șase luni, a vizat îmbunătățirea imaginii și a sunetului și transpunerea filmului în format digital 4K.

Versiunea restaurată a filmului „Balanța” a avut premiera mondială în luna octombrie 2019, la Lumière – Grand Lyon Film Festival. „Balanța” va ajunge în cinematografele din România vineri, fiind distribuit de Transilvania Film.

Restaurarea operei lui Lucian Pintilie a avut loc în cadrul programului Fundației9 – Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, lansat în 2018 la inițiativa Corinei Șuteu, membră a Consiliului Director al Fundației9, cu acordul Cătălinei Pintilie, legatara artistului. Prin Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, Fundația9 sprijină tinerii regizori de film aflați la debut și revitalizează patrimoniul artistic și creativ al marelui regizor.

Lucian Pintilie a murit în 2018, la vârsta de 84 de ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS