Filipine: Stare de catastrofa nationala

Echipe de salvare și ajutoare sosesc din întreaga lume

În Filipine, a fost decretată stare de catastrofă naţională, după ce taifunul Haiyan a lovit vineri Arhipelagul. Patru milioane de oameni sunt acum ameninţaţi de foamete şi epidemii.

Între timp, bilanțul pagubelor crește – mii de oameni a murit în timp ce vântul a bătut cu peste 300 de kilometri pe oră, iar valurile gigantice au devastat zone întregi de uscat.

Meteorologii nu au vești bune nici pentru orele următoare. Sudul și centrul țării sunt amenințate acum de noi inundații.

În urma taifunului Haiyan, peste 10 mii de oameni au murit doar în orașul Tacloban, potrivit bilanțului provizoriu al ONU.

Pagubele sunt de ordinul miliardelor de dolari, iar disperarea creşte în rândul filipinezilor.

Sute de mii de oameni au rămas fără case, zeci de mii de clădiri sunt distruse. Sinistraţii nu mai au apă și nici electricitate, iar drumurile sunt blocate. Oamenii înfometaţi plâng şi cer autorităţilor hrană şi apă.

‘Totul este distrus’, a descris situația generalul american. Acum lupta se duce doar pentru supraviețuire.

Aproximativ 90 de pușcași marini americani, doua avioane și un elicopter cu provizii și materiale au ajuns ieri în zonele greu accesibile din Filipine.

Pentagonul a ordonat și altor nave americane să se îndrepte spre Filipine pentru a acorda asistență.

ONU a deblocat 25 de milioane de dolari din fondurile de urgență, Washingtonul sprijină cu 20 de milioane de dolari, iar Londra va trimite autorităților de la Manilla 12 milioane de euro.

Munca echipelor de salvare este îngreunată de jafuri şi nervozitatea extremă a locuitorilor înfometaţi. Magazine de alimente şi un convoi al Crucii Roşii au fost atacate. Sute de militari şi poliţişti încearcă să restabilească ordinea.

Potrivit ministerului de externe de la București, niciun român aflat în Filipine nu a avut de suferit din cauza taifunului.