Fiica Regelui Spaniei, Infanta Cristina, pusa sub acuzare pentru evaziune fiscala si spalare de bani

Infanta Cristina trebuie să se prezinte în fața justiției pe 8 martie. Este pentru prima oară când un membru al Familiei Regale este vizat în mod direct de o anchetă privind fapte de corupție.

Infanta Cristina, în vârstă de 48 de ani a fost trimisă în judecată pentru că ar avea legături cu afacerile soțului ei, Iñaki Urdangarin, pus – de asemenea – sub acuzare pentru că ar fi fraudat fonduri publice.

Potrivit procurorilor, Urdangarin s-ar fi înțeles cu responsabili politici pentru a deturna fonduri publice către societateta non-profit pe care o conducea. E vorba de Institutul Noos care a organizat în Mallorca, în urmă cu 7 ani, un forum despre turism și sport. Anchetatorii au constatat că există o diferență de peste 6 milioane de euro între costul real al evenimentului și banii încasați de ginerele Regelui și asociații acestuia. Magistrații au pus deja sechestru pe 16 proprietăți, inclusiv pe vila de lux de la marginea Barcelonei deținută de infanta Cristina și soțul ei.

Fiica regelui Spaniei a fost acuzată prima oară de trafic de influență, dar decizia a fost anulată în urma unui recurs.

Tribunalul din Palma de Mallorca a pus-o acum sub acuzare pentru evaziune fiscală și spălare de bani, fapte pedesite de legislația spaniolă cu închisoare până la 6 ani și amendă penală ce poate atinge de trei ori suma de bani spălată. La aflarea veștii că infanta Cristina a fost inculpată, Casa Regală a Spaniei a anunațat că respectă deciziile judecătorești.