Confidenţialitate

Fier de călcat vertical sau clasic? Ce avantaje aduce fiecare? (P)

Mătasea, inul și bumbacul sunt unele dintre cele mai frumoase materiale. Dar, spre deosebire de materialele sintetice – polyester, spandex, nylon și rayon – acestea sunt predispuse la cute și, în general, necesită puțină grijă în timpul spălării. De aceea este atât de important să acorzi atenție informațiilor de pe etichetele hainelor, nu doar instrucțiunilor referitoare la spălare, ci și celor care explică cum să îndepărtezi cutele din haine. Apoi, dezbaterea se reduce la fier de călcat vertical, pe aburi, versus fier de călcat.

Multe articole vestimentare pot suporta căldura unui fier de călcat, dar piesele delicate pot necesita utilizarea unui fier de călcat vertical. Diferența are legătură cu tipul de căldură și dacă există presiune asupra țesăturii.

Un fier cu aburi este un dispozitiv care utilizează căldură și umiditate (din vaporii de apă fierbinte) pentru a îndepărta cutele și a netezi suprafața țesăturii. În schimb, un fier de călcat este un dispozitiv care utilizează căldură și presiune (dată de greutatea fierului și presiunea aplicată) pentru a îndepărta cutele din țesături. De aceea, uneori se numește “calcarea hainelor”.

De asemenea, poate ajuta la formarea liniilor de îndoire precise, cum ar fi manșetele, pliurile și cutele. Aici apare puțină confuzie: fiarele moderne includ un rezervor de apă, ceea ce le permite utilizatorilor să introducă abur în proces. Dar întotdeauna este implicată și presiunea. Deci, când ar trebui să folosești un aburitor și când un fier de călcat? Citește în continuare pentru a afla.

Când să folosești un fier de călcat vertical

În general, tipul de material va ghida alegerea. Țesăturile cu blană sau bucle (precum catifeaua sau velurul) au fost întotdeauna dificil de călcat, deoarece presiunea poate zdrobi buclele și poate distorsiona aspectul materialului. Un aparat pe bază de abur va permite țesăturii să se așeze în mod natural.

Există și alte câteva materiale potrivite pentru aburire. Materialele sintetice răspund bine la aburul delicat și au mai puține șanse să se topească. Materialele delicate, cum ar fi mătasea, sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile să fie deteriorate cu un aburitor.

Odată ce înveți cum să speli mătasea corect, vei dori să îndepărtezi cutele fără a risca deteriorarea.

Cu toate acestea, ar trebui întotdeauna să citești eticheta hainelor sau a textilelor – acolo unde se explică că trebuie să speli hainele manual sau să eviți înălbitorul – pentru a vedea dacă există instrucțiuni speciale.

Avantajele fierului vertical pe bază de aburi:

  • Modelele mai noi de aburitoare portabile îți permit să netezești ușor obiecte mari, mai greu de călcat, cum ar fi draperiile. Le poți călca fără să le dai jos.
  • Nu ai nevoie de o masă sau de o stație de călcat.
  • Ai mai puține șanse să deteriorezi o piesă de îmbrăcăminte.

Când să folosești un fier de călcat

Ai învățat cum să speli hainele albe pentru a evita cămășile pătate și ai ajuns la nivelul de expert în îndepărtarea mototoliturilor de pe haine. Adaugă la asta câteva articole fără cute și ești gata, nu-i așa? E adevărat, articolele fără cute te pot ajuta să eviți călcatul. Tehnic vorbind. Dar probabil că hainele tale nu vor arăta impecabil și bine-întinse. Aici intervine călcatul (sau aburirea).

Majoritatea textilelor pot rezista la călcat. Bumbacul și inul de calitate superioară răspund bine la presiunea, căldura ridicată și umiditatea pe care un fier de călcat le poate oferi, mai ales atunci când fierul poate furniza și abur.

Desigur, verifică întotdeauna eticheta hainelor înainte. Simbolurile de spălare vor indica dacă un articol nu trebuie călcat sau dacă poate fi călcat, dar fără a folosi funcția de abur a fierului.

Avantajele fierului de călcat

  • Funcționează mai bine pe materiale mai grele, precum bumbacul, denimul și pânza, decât aburirea.
  • Călcatul produce cute precise, manșete, pliuri și tivuri.
  • Un fier de călcat este mai potrivit pentru cusut (păturit și croitorie) deoarece presiunea presează cusăturile deschise, ceea ce va oferi un produs finit mai bun.

Dacă vrei să le ai pe amândouă, ar fi și aceasta o decizie bună. Îl poți folosi pe cel vertical pentru atunci când nu vrei să mai scoți toată stația, iar pe cel clasic pentru călcatul precis.

Foto: Immo Wegmann/Unsplash