Confidenţialitate

Festivalul Sundance, în format virtual

Deşi tradiţionalul covor roşu nu a mai fost desfăşurat în faţa starurilor de cinema în acest an în oraşul Park City din statul american Utah, ediţia din 2021 a Festivalului de Film Sundance se va adresa unui public global graţie unor premiere online şi unor sesiuni de tip “Întrebări şi răspunsuri” organizate în format virtual, relatează Agerpres, citând Reuters.

La fel ca multe alte festivaluri cinematografice din lumea întreagă, Sundance, cel mai important festival american dedicat filmelor independente, înfiinţat de actorul şi regizorul Robert Redford, şi-a anulat proiecţiile în format fizic din cauza pandemiei de COVID-19, optând pentru un format virtual.

Cu o amploare şi o durată reduse, Sundance Film Festival 2021 a început joi şi se va încheia miercuri, pe 3 februarie. Programul festivalului din acest an este alcătuit din 72 de lungmetraje şi 50 de scurtmetraje.

Spectatorii vor putea să cumpere bilete pentru a urmări pe internet premierele filmelor din program şi pentru a asista la sesiuni online de tip “Q & A”. În acest an, festivalul a părăsit tradiţionalul său “sediu general”, statul Utah, pentru a organiza proiecţii în spaţii deschise şi proiecţii drive-in în câteva oraşe aflate în alte state federale americane.

Tabitha Jackson, directoarea festivalului, a declarat într-o conferinţă de presă online că numărul propunerilor transmise organizatorilor în acest an este doar cu puţin mai mic decât la ediţiile precedente şi că majoritatea filmelor din programul festivalului sunt producţii realizate în Statele Unite.

“Avem, de asemenea, filme care au fost făcute în timpul pandemiei de COVID-19, o chestiune care se reflectă în subiectul acestor producţii sau în forma lor”, a adăugat ea.

Printre producţiile ce vor fi difuzate la Sundance se află şi filmul “CODA”, despre o fetiţă pasionată de muzică dar care se teme să îşi părăsească părinţii afectaţi de deficienţe auditive, dar şi “Together Together”, în care actorul Ed Helms – unul dintre protagoniştii francizei de comedie “The Hangover” – joacă rolul unui bărbat celibatar care angajează o mamă-surogat.

Tessa Thompson şi Ruth Negga interpretează rolurile principale din drama rasială “Passing”, a cărei acţiune este plasată la New York în anul 1929, iar filmul “How It Ends”, cu Olivia Wilde, prezintă evenimente care se desfăşoară în ultima zi a vieţii de pe Terra. Documentarul “The Sparks Brothers”, despre legendarul grup pop-rock omonim, a fost inclus la rândul său în programul festivalului.

“Sunt foarte puţine filme produse de marile studiouri. Nu vor fi prea multe celebrităţi”, a dezvăluit editorul-şef al publicaţiei Indie Wire, Dana Harris-Bridson.

“Ne simţim aproape ca şi cum am asista la o reîntoarcere a Festivalului Sundance la începutul anilor 1990, când festivalul era încă destul de nou şi avea anumite lucruri să îşi demonstreze lui însuşi şi când încă nu înţelegea că urma să devină o rampă de lansare pentru titluri mai mari… Într-un fel, festivalul se întoarce la originile sale”, a adăugat Dana Harris-Bridson.

Discuţiile organizate în cadrul festivalului vor include şi o sesiune de tip “Q & A” despre situaţia femeilor în industria filmului, la care vor participa actriţele Halle Berry şi Robin Wright.

Festivalurile cinematografice au fost nevoite fie să îşi amâne ediţiile, fie să îşi regândească formatele de desfăşurare din cauza pandemiei de COVID-19, iar ediţia din septembrie 2020 a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto s-a desfăşurat exclusiv online. Ediţia de anul trecut a celebrului Festival de la Cannes a fost înlocuită cu o mini-ediţie simbolică, în octombrie, în timp ce evenimentul din 2021 a fost amânat pentru luna iulie.