Confidenţialitate

Festivalul Internaţional de Film NexT, la a 11-a ediţie

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară, în perioada 22 – 26 iunie, la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvira Popescu şi alte câteva spaţii alternative.

Maratonul cinematografic a ajuns la a 11-a ediţie.

Potrivit organizatorilor, noua perioadă de desfăşurare aduce cu ea şi schimbări în formatul şi imaginea festivalului.

Pe lângă programele cu care spectatorii s-au obişnuit deja (Competiţia Naţională şi cea Internaţională, Arthouse, NexT Is Feminist, LGBT, NexT Generation, NexT Kids), anul acesta lineup-ul festivalului cuprinde multe surprize, printre care proiecţiile în aer liber ce se vor desfăşura în mai multe spaţii din Bucureşti şi care se adresează unor categorii de public variate, precizează organizatorii.

‘Timp de 10 ani, selecţia NexT a funcţionat ca showcase pentru o nouă generaţie de cineaşti, voci distincte şi inovatoare în peisajul cinematografic internaţional, ale căror scurtmetraje erau prime promisiuni ale evoluţiei lor viitoare. (…) Ajuns la a 11-a ediţie, NexT îşi continuă misiunea de a promova formatul de scurtmetraj şi de a aduce în faţa publicului românesc filmele unor cineaşti promiţători, selecţia festivalului reunind şi anul acesta filme cât se poate de diferite, atât tematic, cât şi stilistic, mergând de la musicaluri şi comedii, la filme-eseu şi experimente formale inedite. Într-un moment în care lumea pare să fie din ce în ce mai divizată, în care diferenţele de gen, de clasă, de rasă, de naţionalitate sau etnie, de apartenenţă religioasă sau politică sunt din ce în ce mai speculate şi instrumentalizate în discursuri instigatoare la ură, NexT îşi propune să facă din cinema un catalizator, un punct de pornire într-o discuţie despre ideea de comunitate înţeleasă în sens extins şi despre importanţa celebrării şi îmbrăţişării diferenţelor dintre noi’, declară Oana Ghera, unul dintre selecţionerii festivalului.

Selecţia ediţiei din acest an a Festivalului NexT a fost realizată de Massimiliano Nardulli şi Oana Ghera din cele peste 2.000 de scurtmetraje vizionate şi reuneşte o varietate de stiluri şi subiecte, încercând să redea publicului spectator o imagine cât mai relevantă a producţiei de film de scurtmetraj din acest moment.

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost creat în 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu şi sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu şi este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român.