Confidenţialitate

Presupusă fermă de boți rusească, descoperită de oficialii americani: 1000 de conturi pe platforma X au fost concepute pentru răspândirea propagandei ruse | AUDIO

Oficialii americani au descoperit o presupusă fermă de boți rusească. 1.000 de conturi de pe X pretindeau că sunt americane, dar fuseseră concepute pentru a răspândi propaganda rusă. Ministerul rus de Externe nu a făcut deocamdată comentarii pe acest subiect, deși a fost solicitat de BBC.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Operațiunea de dezinformare era bazată pe inteligența artificială, relatează BBC. Conturile respective erau „roboți”, nu persoane reale. Potrivit Departamentului de Justiție al Statelor Unite, rețeaua a fost concepută de un editor adjunct la Russia Today și dezvoltată de un alt angajat ajutat de un ofițer de informații rus.

Două site-uri web care au fost utilizate pentru emiterea e-mailurilor asociate conturilor de roboți au fost închise, iar Departamentul de Justiție a cerut rețelei X să-i transmită informații referitoare la cele 1.000 de conturi.

Acestea ar fi fost șterse între timp. Capturile de ecran aflate în posesia anchetatorilor arătau că acestea aveau foarte puțini adepți. Deocamdată, nimeni nu a fost pus sub acuzare, dar ancheta Departamentului de Justiție este în curs de desfășurare.

O investigație recentă a BBC a scos la iveală o altă încercare de a sprijini o rețea de dezinformare bazată pe Rusia, prin utilizarea unor site-uri de știri false cu articole rescrise de AI.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România s-a alăturat inițiativei NATO în domeniul supravegherii din spațiu. Ministrul Apărării: Supravegherea este vitală pentru răspunsurile la noile amenințări de securitate