Confidenţialitate

Fenomenele extreme au provocat mai multe pagube în țară. Copaci doborâți în București și Constanța, locuințe fără curent electric în Harghita

Efectele furtunilor de duminică noapte: mai mulți copaci au fost doborâți de vânt în Capitală. Traficul a fost îngreunat pe autostrada spre mare, iar în Harghita aproximativ 1.000 de gospodării erau duminică seară fără curent electric.

A fost cod portocaliu de furtuni aseară în București, iar populația a fost avertizată să se adăpostească prin mesaje Ro-Alert.

Mai mulți copaci au căzut peste mașini, dar și pe o clădire, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Zonele afectate au fost strada Cărămidarii de Jos şi Şoseaua Olteniţei.

Pe autostrada București – Constanța, traficul auto a fost îngreunat tot din cauza averselor puternice.

O furtună violentă a lovit duminică noapte Constanța. Ploaia torențială a inundat mai multe imobile iar vântul puternic a doborât copaci care au avariat autoturisme și stâlpi de electricitate.

Vijelia s-a pornit puțin după ora 4.00 dimineața. În scurt timp, dispeceratul ISU Constanța a fost astaltat de apeluri care cereau intervenția pompierilor în diverse zone ale orașului.

15 solicitări au venit, cel puțin, de la persoane pe mașinile cărora au căzut pomi smulși din rădăcini sau ramuri uriașe rupte de violența vântului. A plouat atât de abundent încât două case au fost inundate de torenții formați în doar câteva minute. Șuvoaiele au năpădit și  biserica Sfanta Filofteia din apropierea portului.

A plouat atât de tare încât canalizarea nu a mai putut face față. În nordul orașului, două persoane aflate intr-o mașină au rămas blocate în apa care inundase carosabilul  și au sunat la 112. Furtuna s-a potolit după o oră. La 112 continuă să vină apeluri. Autoritățile locale vor centraliza efectele vijeliei și pagubele produse în urma acesteia.

În județul Harghita, unde a fost cod galben, aproximativ o mie de gospodării din 3 localități au rămas fără electricitate din cauza vântului puternic.

Până luni la ora 12.00 este în vigoare un cod galben de viituri pe râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş, Someşul Mare, Mureş, Râul Negru, Argeş, Ialomiţa, Siret şi pe râurile din Dobrogea.

Foto: Shutterstock