Confidenţialitate

Femeile scafandru coboară până la 20 de metri fără tub de oxigen – GALERIE FOTO

În Coreea de Sud, scufundarea la adâncimi mari pentru a aduna stridii, melci şi arici de mare sau calamari este o tradiţie care datează de mai bine de cinci secole.

La început, îndeletnicirea revenea bărbaţilor, dar începând secolul al XVIII-lea, femeile au preluat treptat această sarcină.

femei-scafandru-coreea-2

Scufundarea este o provocare grea, ţinând cont că acestea coboară până la 20 de metri adâncime în apele reci din Strâmtoarea Coreei, fără tub de oxigen, ţinându-şi respiraţia şi câte două minute.

femei-scafandru-coreea-6

Haenyo sau “femeile mărilor”, aşa cum sunt numite femeile scafandru, mai există şi astăzi, dar nu pentru mult timp deoarece aceasta este ultima generaţie care mai întreprinde această meserie.

femei-scafandru-coreea-5

Femeile tinere crescute pe insulele din Strâmtoarea Coreei, merg acum pe continent pentru a primi o educaţie şi pentru a-şi dezvolta cariera.

femei-scafandru-coreea-4

Niciuna dintre acestea nu au deprins tainele scufundării, astfel că Haenyo reprezintă ultima generaţie, majoritatea dintre ele având peste 70 de ani.

femei-scafandru-coreea-3

“Aceste femei scafandru au dus mai departe o moştenire coreeană şi vor fi ultimele din categoria lor”, a spus fotografa Mijoo Kim pentru The Huffington Post.

femei-scafandru-coreea-1

Mijoo Kim, o pasionată de fotografie de origine coreeană, a decis să spună povestea acestor “sirene” printr-o serie de fotografii, surprinzându-le în timp ce îşi desfăşurau activitatea.

femei-scafandru-coreea-3

Foto: Bored Panda