Confidenţialitate

Femeile însărcinate, încurajate să se vaccineze împotriva Covid mai ales din cauza variantei Delta

Comitetul Naţional de Vaccinare dă asigurări că vaccinul anti-Covid nu afectează sarcina, fertilitatea şi alăptarea.

Mulţi români s-au arătat îngrijoraţi de posibile efecte în acest sens.

Mai mult, în Marea Britanie, femeile sunt încurajate să se vaccineze tocmai din cauza riscurilor generate de varianta Delta.

Autorităţile sanitare de la Bucureşti citează mai multe studii care arată că anticorpii produși în urma vaccinării nu afectează proteina implicată în dezvoltarea placentei.

Dacă anticorpii ar fi cauzat probleme în dezvoltarea placentei, ne-am fi așteptat să vedem o rată mai mare de avorturi spontane la persoanele cu sarcină timpurie care au făcut Covid, iar acest lucru nu a fost observat – menţionează Comitetul naţional de vaccinare.

La fel – nu există dovezi că vaccinul reduce șansele de a rămâne însărcinată mai târziu, iar vaccinarea nu afectează fertilitatea. Dimpotrivă, aceasta este modificată ca urmare a infecției SARS-CoV-2.

Lucrurile sunt mai grave în cazul infecţiei cu varianta Delta a noului coronavirus.

În Marea Britanie, autorităţile trag un semnal de alarmă. Asociaţia moaşelor din Anglia le încurajează pe femeile însărcinate – care s-au vaccinat până acum într-un procent destul de mic – să accepte să se inoculeze cu seruri anti-Covid, după ce un studiu realizat de Universitatea Oxford a evidenţiat agravarea simptomelor în rândul acestor persoane din cauza variantei Delta.