Femeile cu functii de conducere castiga cu 20% mai putin decat barbatii

Cele mai mari diferente salariale, luandu-se in calcul venitul total, au fost in Germani.

Femeile care ocupa functii de conducere castiga, in medie, cu aproximativ 20 de procente mai putin decat barbatii – arata un studiu al companiei Mercer, specializata in resurse umane.

Cele mai mari diferente salariale, luandu-se in calcul venitul total, au fost in Germania, unde femeile din fruntea companiei castiga cu 22% mai putin decat barbatii care ocupa functii similare.

Firma specializata in resurse umane a comparat salariile, atat in privinta salariului de baza cat si in ceea ce priveste remuneratia totala, in cazul celor care ocupa functii de conducere.

Diferente mici se observa doar in cazul salariului de baza – spre exemplu, in Germania femeile care ocupa posturi de conducere castiga cu 10 procente mai putin decat barbatii care sunt angajati in functii similare.

In Franta, diferentele sunt aceleasi, indiferent ca vorbim despre salariul de baza sau remuneratia totala – barbatii castiga cu 14% mai mult decat femeile. Totusi, aici experienta sau natura functiilor conteaza mai mult decat apartenenta la un sex sau altul – puncteaza compania.

Cele mai mici diferente in ceea ce priveste remuneratia totala se observa in Elvetia si Belgia.

Exista insa si exceptii – in Bulgaria si Rusia femeile din functii de conducere castiga cu pana la 5% mai mult decat barbatii angajati in functii similare.

Cum era de asteptat, în Orientul Mijlociu si Africa, femeile castiga mai putin decat barbatii. Cele mai mari diferente sunt in Qatar, in timp ce in Arabia Saudita nu a fost posibila o comparatie – deoarce aici sunt foarte putine femei care ocupa posture de conducere.