Confidenţialitate

Femei care inspiră: Sofia Nădejde

Înainte de prezentarea noului nostru portret ar trebui să contextulizăm puțin și să descriem puțim epoca din care vine.

Dacă erai femeie din România, la final de secol XIX, aveai destule probleme. Nu puteai vota, iar la școală aveai voie doar printre alte femei. Bacalaureatul nu era pentru tine și asta și din cauza faptul că materiile de studiu se numeau arte și menaj. La care se mai adăuga și o brumă de istorie, geografie și franceză.

Acesta este contextul în care s-a născut Sofia Băncilă, care după căsătorie avea să devină Nădejde. S-a născut la Botoșani fiind fiica lui Vasile Băncilă Gheorghiu și a Profirei Neculae, țărani liberi, răzeși. A studiat la “Pensionul Glowaska” din Botoșani iar în 1874 s-a căsătorit cu Ioan Nădejde, cu care a avut șase copii. Este sora pictorului realist Octav Băncilă.

După stabilirea la Iași, în 1876, a început o activitate febrilă în mișcarea socialistă. A debutat publicistic în „Femeia Română”, București, cu o pledoarie pentru emanciparea femeii și a continuat să publice în „Contemporanul”, la Iași, unde se afirmă ca un lider al mișcării feministe. S-a făcut remarcată prin polemica cu Titu Maiorescu, asupra capacităților intelectuale ale femeilor. Maiorescu susținea că posibilitățile intelectuale ale femeilor sunt mai mici, de aici nevoia de tutelare din partea bărbatului. Sofia Nădejde a dovedit falsitatea acestei teze, aducând în sprijin dovezi ale studiilor științifice ale vremii.

Sofia Nădejde e prima femeie din România care a avut voie să dea bacul, într-un liceu de băieți, prima femeie care a condus o revistă literară la noi, prima autoare a unui roman feminist (Patimi, 1903), prima femeie care a vorbit la Clubul Muncitorilor, prima care a condus congresul unui partid muncitoresc. A fost votată cea mai cultivată româncă a timpurilor ei de către personalitățile culturale contemporane, într-un sondaj al României literare din 1895. Publicistă, prozatoare, dramaturgă, în cei 60 de ani cât a fost activă, adică până la 89 de ani, a semnat în 43 de publicații, fie cu numele ei, fie cu pseudonimele S.G., Elisabeta, Eva, Sonia, Sorina și Vanda D.

În 2018, la inițiativa scriitoarei Elena Vlădăreanu, s-au înființat premiile Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei.

În Weekend Diva la Europa FM am aflat poveștile femeilor celebre care ne-au inspirat de-a lungul anilor, dar am ascultat și cele mai frumoase piese cântate de voci feminine.