Confidenţialitate

Federația Sindicală Hermes transmite un mesaj de solidaritate cu actorii Teatrului Bulandra și cu Sindicatul actorilor Teatrului Național

Federația Sindicală Hermes , ce reunește și sindicaliștii din U.N.A.T.C. București, se solidarizează cu actorii Teatrului Bulandra și cu Sindicatul actorilor din Teatrul Național București.
”Am luat act de starea de tensiune din interiorul Teatrului Bulandra, generată de maniera revanșardă de management prin folosirea contractelor de muncă pe durată determinată ale actorilor în scopul epurării criticilor la adresa modului defectuos de management din teatru. Conflictul a izbucnit în momentul în care, după 3 ani, un număr de 7 contractele individuale de muncă au ajuns la termen și, fără nicio explicație coerentă, managerul interimar a decis continuarea activității numai pentru 6 dintre actori.

Al șaptelea contract, cel al actorului Constantin Dogioiu nu a mai fost prelungit, deși acesta face parte din distribuția a patru spectacole. În semn de protest, alți doi actori (Alexandra Fasolă și Alin State) ai Teatrului Bulandra și-au înaintat demisiile. Acestea au fost acceptate de managerul instituției.

Într-o perioadă extrem de dificilă pentru mișcarea teatrală, puternic afectată de restricțiile impuse colectivelor de artiști, a nesiguranței capacității de funcționare, ar fi de dorit, mai degrabă, generarea unor soluții de continuitate, de consolidare a echipelor.

În schimb, managementul folosește această formă de contract individual de muncă, inițial creat cu scopul de a flexibiliză raporturile de muncă, drept instrument de presiune, răzbunare și șantaj împotriva celor care, la un moment dat, au exprimat opinii critice la adresa actului managerial.
În aceste circumstanțe nu mai are importanță seriozitatea, pasiunea sau devotamentul cu care ai slujit instituția, primordial este orgoliul directorului care așteaptă momentul în care să se răzbune în modul cel mai drastic prin încetarea raporturilor de serviciu.

Constatăm că o asemenea atitudine managerială, nedemnă pentru un profesionist, devine repetat regulă și tragem un serios semnal de alarmă cu privire la caracterul discreționar al managementului instituțiilor de cultură prin eludarea principiului consensualităţii şi al bunei-credinţe în relațiile de muncă, prin eludarea dialogului social și distrugerea accentuată a atmosferei de lucru în teatru.

Federația Sindicală Hermes va sprijini acțiunile îndreptate spre normalizarea raporturilor de muncă la Teatrul Bulandra pentru ca flexibilizarea raporturilor de muncă să nu poată fi speculate sub formă de șantaj”, transmite organizația prin intermediul unui comunicat.

Actorii Teatrului Bulandra sunt invitați astăzi, la prânz, la o discuție cu primarul general Gabriela Firea.

Ei reclamaseră nereguli în felul în care este condusă instituția de cultură, dupa ce unuia dintre colegii lor nu i-a fost prelungit contractul de muncă.

Actorii îi ceruseră Gabrielei Firea explicații după ce managerul interimar Catinca Nistor le-a spus că asupra ei se fac presiuni prin intermediul Corpului de Control al Primarului General.