Confidenţialitate

Farmaciștii spun că nu se pot întruni condițiile pentru testarea rapidă în farmacii: Nu există circuitul intrare-ieșire | AUDIO

Guvernul a adoptat, luni seară, ordonanța care prevede testarea rapida în farmacii pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Condițiile exacte sunt stabilite printr-un ordin al ministrului Sănătății, iar Colegiul Farmaciștilor și DSP vor instrui personalul.

Farmaciile trebuie să îndeplinească anumite condiții: zona de testare trebuie să aibă o suprafaţă de minim 4 mp utili, delimitată de spaţiului prin instalarea unui paravan si să fie amplasată într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzător.

În plus, trebuie să poarte obligatoriu echipament de protecţie, însă farmaciștii reclamă că nu pot întruni condițiile cerute: nu există suficient spațiu pentru delimitarea în siguranță a celor care vor să se testeze pentru virusul SARS-CoV-2.

Am stat de vorbă cu Ioana Ionescu, farmacistă la o farmacie din Bucuresti:

„Nu există circuitul acela intrare-ieșire separat pentru pacienți diferiți, unii care vin să-și facă cumpărăturile pentru medicamente și alții care vin pentru testare. Farmacistul trebuie să aibă o cameră separată, în care să fie îmbrăcat exact ca un medic, ceea ce înseamnă o cheltuială și unde cheltuiala este destul de mare și nu avem cum să o suportăm.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Farmaciile pot stabili intervale orare în care să se desfașoare activitatea de testare rapidă și se vor folosi teste rapide aflate în stocurile farmaciilor.

O altă problemă reclamată de farmaciști este lipsa personalului, mai spune Ioana Ionescu, care subliniază că mai degrabă aceste testări rapide s-ar face la medicii de familie:

„Personalul trebuie blocat și nu prea se poate lucrul acesta, dar punctul meu de vedere, ca farmacist, am 49 de ani de când sunt farmacistă, vă spun că singurii care sunt obligați din punct de vedere profesional să facă acest lucru sunt medicii de familie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acolo unde nu pot fi îndeplinite aceste conditii, testările se pot face în corturi sau cabine de testare izolate.

Famacistii vor fi obligati să raporteze zilnic la DSP rezultatele testelor rapide antigen.