Confidenţialitate

Familia studentei moartă în accidentul aviatic din Apuseni a depus o plângere penală împotriva lui Raed Arafat

Familia Aurei Ion, tânăra de 23 de ani decedată în accidentul aviatic produs în 2014 în Munții Apuseni, a formulat o plângere penală la PICCJ împotriva lui Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al DSU, Mircea Dușa, fost ministru MApN și Dorel Grădinaru, fost inspector general al IGAV.

,,Am formulat o plângere în cadrul dosarului de urmărire penală, dosar în care s-a dat o soluție de clasare pe operațiunile de localizare-căutare-salvare, soluție față de care am formulat plângere. Am ajuns cu plângerea în instanță, la ICCJ, iar acum am reformulat toate apărările făcute în cadrul urmăririi penale”, a declarat pentru MEDIAFAX avocata familiei Aurei Ion.

Acțiunea penală este motivată de faptul că Raed Arafat a solicitat intervenția cu un avion SMURD, deși știa, susțin apărătorii familiei Aurei Ion, că acesta nu are dotările necesare pentru a interveni pe timp de noapte și în condiții de ceață.

Dosarul ce are în vedere intervenţia autorităţilor pentru localizarea şi salvarea victimelor se află la Înalta Curte de Casație, care va hotărî miercuri dacă va dispune sau nu clasarea acestuia.

Pe 20 ianuarie 2014, un avion de dimensiuni reduse care avea la bord un echipaj medical s-a prăbușit într-o zonă împădurită din Munții Apuseni, la peste 1.400 de metri, între județele Alba și Cluj. Echipa medicală se îndrepta din București către Oradea, unde urma să preleveze ficatul unui donator.

Adrian Iovan, pilotul avionului, a murit la scurtă vreme după impact, iar tânăra studentă la Medicină, Aurelia Ion, a murit înainte ca un echipaj de medici să ajungă la aeronavă. În urma accidentului aviatic, au supraviețuit copilotul și celelalte 4 cadre medicale care se aflau la bordul avionului.