Confidenţialitate

Familia Regală a României marchează 80 de ani de la moartea Reginei Maria

Memoria Reginei Maria a României, cunoscută drept unul dintre cei mai buni emisari ai României în lume, este marcată de Familia Regală a României, miercuri, 18 iulie, în judeţul Arad.

“Miercuri, 18 iulie 2018, se împlinesc optzeci de ani de la trecerea la cele veşnice a Reginei Maria a României. Cu această ocazie, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu vor lua parte, la Biserica Ortodoxă din Săvârşin, la ora 12, la o ceremonie religioasă de pomenire a suveranei României Mari. Toţi cei care doresc să ia parte la comemorarea Reginei Maria, la Săvârşin, sunt bineveniţi”, se arată pe site-ul romaniaregala.ro.

Conform site-ului familiaregala.ro, Alteţa Sa Regală Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia, fiind nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii (1819–1901) şi a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei (1818–1881). La 10 ianuarie 1893 s-a măritat cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand. La nunta lor a fost prezent şi Împăratul Germaniei.

Prin căsătoria cu catolicul Ferdinand, Maria a pierdut locul din Linia de Succesiune la Coroana Marii Britanii.

Regina Maria şi Regele Ferdinand au avut şase copii: Principele Carol viitor rege şi tatăl Regelui Mihai, Principesele Elisabeta şi Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana şi Principele Mircea.

După Primul Război Mondial a cutreierat lumea pentru a face imagine României, Regina Maria ajungând să fie o stea mondială, primită decătre cei mai mari conducători ai lumiii, dar şi de mulţimi entuziaste de oameni simpli. A scris mai multe cărţi, printre care memoriile despre membrii Familiei Regale, scrise fără menajamente, ceea ce a atras uneori nemulţumirea acestora.

Maria a fost Regina României între anii 1914 şi 1927. A murit la 18 iulie 1938, la Sinaia şi este înmormânată la Curtea de Argeş.