Confidenţialitate

Familia de belgieni care a ales să trăiască românește. Au dat viața din Bruxelles pentru cea de la sat și spun că nu regretă | AUDIO

De aproape 10 ani, o familie de belgieni a ales să trăiască în România și, după cum o spun, să fie români. Au renunțat la catedră în Bruxelles pentru viața la țară, într-o comună din Gorj, unde fabrică ciocolată belgiană cu ingrediente românești.

În urmă cu 10 ani, Marie și Boris au dat Bruxellesul pe Crasna, o comună cu doar 4.000 de locuitori. S-au îndrăgostit de România de când au văzut-o prima dată.

„Pe vremuri, am venit cu copiii cu școala din Belgia, să facem niște schimburi de experiență cu școlile din România. Am simțit că România este o țară deschisă”, spune Marie.

Era profesor de pian în Belgia, iar soțul său, Boris Weyssow, preda fizică la o universitate din Germania și Belgia. Nu i-a fost greu să-l convingă să-și schimbe viața total:

„A fost un pic dificil la început dar s-a ameliorat cu timpul și merge bine. Avem mulți prieteni în zonă și mai departe și asta e extraordinar.”

După ce au văzut zona, s-au îndrăgostit de România. Se întâmpla în 2012, iar de atunci nu s-au mai întors în Belgia. Au decis să facă aici ce le-a plăcut cel mai mult în țara de unde proveneau: ciocolată. Au investit aici 150.000 de euro.

Cu ingrediente aduse de la Bruxelles, combinate cu fructe de pădure culese în România, s-au pus pe treabă. Au deschis o fabrică de ciocolată. Angajații sunt din România și s-au adaptat imediat la cerințele proprietarilor belgieni.

Pandemia de Covid 19 le-a dat și lor afacerea peste cap, însă sunt încrezători și, parcă, mereu pregatiți s-o ia de la capăt.

„În 2020 era un pic mai greu dar am supraviețuit. Avem 4 angajați și nu s-au dus la șomaj tehnic, deci avem suficiente comenzi să continuăm”, a mai spus Marie.

Deși belgieni, Marie, de 68 de ani și Boris, în vârstă de 62 de ani, se consideră deja români.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Autor: Gabriela Mladin

Sursa foto: Pandurul. Ro

Citește și: Cuvântul care ne unește în 2021: SPERANȚĂ, cel mai popular cuvânt românesc propus de Ziua Națională a României