Confidenţialitate

Fake news cu milioane de participanți la ”protestul anti Covid 19”, popular pe rețelele sociale

Pe rețelele sociale apar tot mai multe imagini cu străzile pline de oameni și este avansată informația falsă că a existat o participare de peste 1,4 milioane de persoane la protestul anti Covid-19 din Berlin.

Protestul a adunat un număr semnificativ de participanți, de peste 20.000 potrivit cifrelor avansate de presa locală și de autoritățile germane, însă pe rețelele sociale s-a ajuns ca numărul protestatarilor să treacă de 1 milion iar fotografiile de la Street Parade 2019 să fie folosite în contextul actual.

Cu ajutorul reverse image search puteți ajunge la imaginile orginale din 2019.

Sursa informației privind numărul uriaș de participanți și cum au ajuns imagini din august 2019 să fie prezentate ca fiind din august 2020 nu este încă foarte clar.

Unele dintre distribuirile populare de pe Facebook au parte de comentarii în care li se atrage atenția autorilor că fotografia folosită nu este de actualitate.

Totuși, informația că este un fake news nu pare să-i dezarmeze pe cei care continuă să amplifice răspândirea imaginilor și a cifrelor cât mai mari.

”Nu știu dacă mai are vreo relevanță dacă fotografia e de ieri sau nu, cât de ideea în sine că nemții nu mai vor să trăiască în frică, incertitudine sau să nu mai spere nimic”, scrie una dintre persoanele care susțin protestul din Berlin.

Imaginile și informațiile false au fost distribuite pe Facebook și de Coaliția Pentru Familie pe o pagină cu peste 87.000 de urmăritori. Ulterior, editorii paginii au retras știrea falsă și au adăugat o imagine de la protestul de sâmbătă din Berlin însoțit de un nou mesaj: ”Manifestație împotriva prelungirii constrângerilor legate de carantină. Numărul participanților este foarte disputat între organizatori și autorități. Regretăm eroarea materială din prima postare, fotografia nu era de la manifestația de ieri”.

18 polițiști au fost răniţi după ce au încercat să disperseze participanții la protestul organizat sâmbătă la Berlin. Dintre răniți, trei poliţişti au fost internaţi, precizează autoritățile germane.

Poliţia i-a obligat să coboare de pe scenă pe organizatorii evenimentului la care au participat aproximativ 20.000 de persoane pe motiv că nu au reuşit să asigure respectarea măsurilor de siguranţă.

Nu este primul și singurul protest de acest fel din Germania. În ceea ce privește epidemia de Covid-19 din Germania, cifrele sunt iar în creștere. Directorul Institutului pentru Boli Infecțioase din Germania a atras atenția că numărul infectărilor a crescut îngrijorător. Ieri au fost raportate 955 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, cel mai mare bilanț după luna mai.