Factori de risc ai infarctului miocardic

Cu toții știm că obezitatea, diabetul, hipertensiunea, fumatul și sedentarismul pot conduce la infarct miocardic, însă medicul Cosmin Florescu explică la Europa FM că aceştia nu sunt singurii factori de risc ai infarctului miocardic.

Factorii de risc pentru boli cardiovasculare sunt deja bine cunoscuți. Cu toții știm că obezitatea, diabetul, hipertensiunea, fumatul și sedentarismul pot conduce la infarct miocardic.

Dar mai sunt și alți factori care pot declanșa probleme cardiace severe.

Un studiu recent publicat în Australia care s-a desfășurat cu ajutorul a 313 pacienți care au suferit infarct miocardic a demonstrat că acest eveniment grav a survenit la unii pacienți la aproximativ 2 ore de la un conflict sau o situație care a provocat un atac de furie. Cele mai multe situații de acest gen au apărut într-un cadru familial, pe locul al doilea situându-se mediul profesional.

În același studiu, risc crescut pentru infarct miocardic au avut și cei care au suferit un episod de anxietate majoră.

Furia sau anxietatea conduc la un ritm cardiac crescut, hipertensiune arterială și dereglări ale proprietății de coagulare a sângelui.

O altă cauză a infarctului miocardic pentru cei sedentari, neobișnuiți cu activitatea fizică, este un efort fizic intens. Dacă doriți să începeți diverse activități sportive, efortul trebuie dozat și adaptat condiției fizice. Acordați atenție și mutatului pieselor grele de mobilier.

O meta-analiză a patru studii medicale arată că bărbații cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani participanți au prezentat un risc de 2.7 ori mai mare pentru infarct miocardic în timpul actului sexual.

Tot infarctul miocardic poate apărea în urma excesului alimentar, după o masă copioasă – tot la două ore după aceasta. Alcoolul consumat în exces este, de asemenea, pe lista factorilor de risc pentru un eveniment acut cardiovascular.