FACT CHECKING: Este benzina din România cea mai scumpă din Uniunea Europeană, aşa cum spune Liviu Dragnea? – AUDIO

Partidul Social Democrat a câștigat alegerile promitând, printre altele, reduceri de taxe, însă la câteva zile după anunțarea rezulatelor, Liviu Dragnea făcea o declarație surpinzătoare pentru site-ul stiripesurse.ro: “ (…) în ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final.”

În traducere liberă, Liviu Dragnea spune că degeaba reduce acciza la benzină dacă cei care o produc se înțeleg să nu o ieftinească. Așa că cel mai bine ar fi că mult anunțata reducere de taxe să fie amânată cel puțin un an.

E ca și cum ai spune că nu are sens să îi cumperi ghete de iarnă copilului tău acum pentru că într-un an îi crește piciorul. Dar, chiar este benzina din România cea mai scumpă din Uniunea Europeană, aşa cum spune Liviu Dragnea?

Din când în când, Biroul de Statistică al Comisiei Europene publică o listă cu prețurile carburanților din toate statele membre UE. Cea mai recentă e chiar de săptămână trecută.

Raportat în euro, prețul fără taxe al benzinei Euro Super 95 din România era de 48 de cenți pe litru. E drept că pentru acest tip de carburant, în Uniunea Europeană prețul mediu fără taxe și accize este de 47 de cenți. Cu alte cuvinte, în România, producerea benzinei costă mai mult decât în majoritatea statelor UE. Dar încă și mai mari sunt costurile de producție și transport în Cipru, Danemarca, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Malta și Spania.

Ne aflăm pe locul 20 din 28, iar statisticile arată că Liviu Dragnea se înșală când spune că la noi “preţul la pompă este cel mai mare” fără a lua în calcul taxele.

Pe de alta parte, nimeni nu-si face plinul cu carburanți fără taxe și am considerat că nu ar fi rău să analizăm și acest aspect. În România, prețul real al benzinei Super Euro 95 este de 1 euro și 12 cenți.

Media europeană e de 1 euro și 32 de cenți și un plin cu acest tip de carburant v-ar costa mai puțin decât la noi în doar 7 state europene.

Printre ele, Ungaria și Bulgaria, și în mod frecvent, românii care locuiesc în apropierea granițelor își fac plinul prin vecini. Situația este cu atât mai ciudată dat fiind ca România mai are încă rezerve de petrol. În vreme ce Ungaria de exemplu, depinde în totalitate de importuri. Diferența dintre noi și ei este că 58% din prețul benzinei românești vine valoare taxelor. În Ungaria, 41 la sută. La noi, preţul litrului de benzină urma să scadă anul viitor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS