Confidenţialitate

Facebook și Instagram, interzise oficial în Rusia. Tribunal din Rusia: Organizația Meta este extremistă

Tribunalul Tverskoy din Moscova a declarat luni, 21 martie 2022, că Meta – fosta Facebook – este o organizație extremistă, interzicând oficial accesul la Facebook și Instagram. Procuratura Generală s-a adresat instanței judecătorești pe tema refuzului Meta de a elimina de pe Facebook și Instagram apelurile la violență împotriva rușilor și a personalului militar rus, transmite Interfax.

Un reprezentant al Parchetului General a declarat în instanță că interdicția nu se referă și la WhatsApp. Tot el a mai spus că utilizarea acestor servicii de social media nu ar trebui să fie considerată participare la „activități extremiste”.

Un reprezentant Meta a negat acuzațiile. A cerut instanței să respingă acțiunea, subliniind că nu este de competența acesteia să judece o cauză împotriva companiei străine. Judecătoarea a respins solicitările reprezentantului Meta.

Judecătoarea Olga Solopova a spus că: „Instanța a decis! Cererea Parchetului General al Rusiei trebuie să fie îndeplinită, iar decizia trebuie să fie aplicată imediat”.

„A fost interzisă activitatea companiei Meta – Facebook și Instagram – pe teritoriul Federației Ruse, pe motiv că desfășoară activități extremiste. Această decizie nu se aplică activităților de pe WhatsApp”, a transmis instanța de la Moscova.

Igor Kovalevsky, reprezentant FSB, a declarat că activitățile Meta au fost îndreptate împotriva Rusiei și a armatei ruse. Reprezentantul FSB a mai spus că decizia instanței ar trebui să fie pusă în aplicare rapid.

Platforma Facebook a fost blocată pe 4 martie în Rusia, iar Instagram a fost blocat pe 14 martie. Odată cu hotărârea tribunalului de la Tverskoy, cele două platforme social media sunt oficial interzise pe teritoriul Rusiei.

Sursa foto / Colaj foto: Unsplash / Dima Solomin și Alexander Shatov

Citește și: Boris Romantschenko, 96 de ani, a supraviețuit lagărelor naziste, dar a fost ucis de bombele rusești | AUDIO