Confidenţialitate

Facebook și Instagram, anchetate de Comisia Europeană pentru nerespectarea obligațiilor de combatere a dezinformării înainte de alegerile din iunie | AUDIO

Comisia Europeană a deschis o anchetă împotriva Facebook şi Instagram, suspectate că nu au respectat obligaţiile în materie de combatere a dezinformării înaintea alegerilor din iunie. Oficialii europeni sunt preocupaţi că modul în care compania Meta gestionează conţinuturile politice riscă să submineze procesul democratic al alegerilor pentru Parlamentul European. Recent, lideri ai UE s-au aratat îngrijorati cu privire la posibile manipulări ale opiniei publice de către Rusia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Bruxellesul are patru nemulţumiri principale faţă de Meta, începând cu moderarea „insuficientă” a publicităţii electorale şi reducerea vizibilitatii conţinutului politic în sistemele de recomandare Instagram şi Facebook.

Pe de alta parte, Comisia suspectează că mecanismul instituit de Meta pentru a le permite utilizatorilor să raporteze conţinut ilegal nu respectă reglementările, nefiind suficient de uşor de accesat şi utilizat. Nu în ultimul rând, Bruxellesul critică planul Meta de a elimina un instrument considerat esenţial pentru identificarea şi analiza dezinformării pe Facebook şi Instagram, fără o soluţie adecvată de înlocuire.

Ancheta este cea de-a cincea oficială lansată de Comisia Europeană în cadrul legii privind serviciile digitale, intratî în vigoare anul trecut.  În total, 23 de jucători foarte mari ai internetului, inclusiv trei site-uri pentru adulti, sunt supravegheati de Comisia Europeană. Daca încalcă legea, ei riscă amenzi de până la 6% din cifra de afaceri sau chiar interdicţia de a funcţiona în UE.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: SUA: Mai mulți studenți pro-palestinieni, suspendați de la cursuri și arestați după ce au refuzat să își ridice corturile din campus în timpul unui protest | AUDIO