Facebook apelează la sisteme de inteligenţă artificială pentru a ajuta persoanele nevăzătoare să „vadă” fotografiile

Facebook apelează la la sisteme de inteligenţă artificială pentru a veni în sprijinul persoanelor nevăzătoare, scrie go4it.ro.

Folosită în speranţa de a deschide reţeaua Facebook în faţa unei audienţe mai mari care să includă şi persoanele cu deficienţe de vedere, funcţia numită „automatic alternative text” adaugă fiecărei poze o descriere text a conţinutului din imagine.

Texul este interpretat cu ajutorul unor tehnologii care permit identificarea diverselor obiecte (ex. avion, scaun, câine), dar şi a circumstanţelor în care a fost obţinută imaginea respectivă (pe plajă, la restaurant, pe terenul de sport, poză selfie).

facebook pt nevazatori

Având scopul de a ajuta persoanele nevăzătoare să înţeleagă esenţa evenimentelor surprinse în imagini, comentariile adăugate de sistemele de inteligenţă artificială pot lua forma unor explicaţii – trei persoane zâmbind afară, mâncând pizza etc. Descrierea în formă text poate fi redată cu ajutorul tehnologiilor de sintetizare vocală.

Pentru a evita situaţiile neplăcute, Facebook va sugerea descrieri automate doar pentru pozele al căror conţinut a putut fi identificat cu o precizie de cel puţin 80%, sau mai mult înainte de folosirea descrierilor legate de rasă.

Foto: theverge.com