Facebook a eliminat sute de pagini, conturi şi grupuri iniţiate de Rusia

Nathaniel Gleicher, responsabilul pentru politici de securitate cibernetică la Facebook, a anunțat că rețeaua socială a luat măsura eliminării a sute de pagini, conturi şi grupuri iniţiate de Rusia.

Potrivit comunicatului Facebook, 790.000 de urmăritori aveau paginile eliminate azi. În promovarea conținutului acestor conturi, între care unele active din octombrie 2013, s-a investit până acum echivalentul a 135.000 de dolari, prin comenzi plătite direct în ruble, euro sau dolari americani.

Facebook a precizat că a eliminat 364 de pagini Facebook şi conturi gestionate de o primă reţea de internet rusă şi care opera în statele baltice, Asia Centrală, Caucaz şi Europa Centrală şi de Est. Aceste pagini se poziţionau ca reprezentând media independente în respectivele state, dar Facebook a ajuns la concluzia, pe baza acţiunilor lor, că acestea sunt legate de agenţia rusă de presă Sputnik.

Pe baza unei recomandări făcute de autoritățile din SUA, au fost eliminate alte 107 pagini de pe Facebook, grupuri şi conturi, precum şi 41 de conturi de pe Instagram, originare din Rusia şi care operau în Ucraina ”pentru implicarea într-un comportament neautentic coordonat ca parte a unei rețele originare din Rusia și operată în Ucraina. Persoanele din spatele acestor conturi au operat o varietate de conturi false în timp ce au împărtășit știrile locale despre o serie de subiecte, cum ar fi vremea, proteste, NATO”.

Comunicatul Facebook, postat sub titlul original ”Removing Coordinated Inauthentic Behavior from Russia” poate fi consultat pe blogul rețelei sociale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS