Fabrica Nitroporos Fagaras isi va inchide portile peste 2 zile

În urma închiderii întreprinderii peste 400 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă. Fabrica Nitroporos este moştenitoarea vechiului combinat chimic din Făgăraş.

Anunţul inchiderii societăţii a fost facut de conducerea fabricii printr-un comunicat de presă. Potrivit managementului Nitroporos Făgăraş ‘începând din 15 mai, combinatul nu mai poate funcţiona’. Conducerea societăţii a anunţat că fabrica nu a dispus şi nu dispune de mijloace financiare proprii şi că statul a blocat in ultimii ani funcţionarea societăţii.

Firma din Făgăraş funcţiona în baza unui contract de procesare încheiat cu grupul InterAgro, materia primă pentru producerea îngrăşământului fiind adusă de la alte companii din cadrul grupului chimic.

Societatea Nitroporos a fost înfiinţată in 2008 prin unirea companiilor de pe platforma Nitramonia Făgăraş, cumpărate de societatea Viromet Victoria, al cărei acţionar este grupul InterAgro. Companiile de pe platforma din Făgăraş intraseră în prealabil in lichidare, procedură care a dus atunci la disponibilizarea a peste 80 la suta dintre angajaţi.

La Nitroporos acţionarii au făcut investiţii importante în 2010, însă combinatul nu a produs ulterior atât cât au estimat cei care preluaseră combinatul.

Liderii de sindicat de la Nitroporos Făgăraş spun ca au aflat abia acum de hotărârea conducerii de a închide fabrica. Potrivit acestora, 400 de angajaţi, dintre care 200 deţineau contracte pe perioada determinată, vor rămâne fără locuri de muncă. In plus, liderii sindicali spun că au deschis mai multe acţiuni în instanţa împotriva conducerii fabricii, care nu au fost soluţionate până la această dată.