Confidenţialitate

Extrădarea preşedintelui Şcolilor Lumina, respinsă de CAB

Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi, cererea autorităţilor din Turcia privind extrădarea preşedintelui Şcolilor Lumina din România.

Decizia nu este definitivă.

Marţi dimineaţă, Fatih Gursoy a fost ridicat de poliţişti în baza unui mandat de extrădare emis de regimul de la Ankara.

“Preşedintele Şcolilor Lumina, în vârstă de 50 de ani, se află în România din 2011 şi are acte de şedere pe termen lung, valabile până în 2022. În cursul zilei de astăzi, Fatih Gursoy urmează să fie dus la Curtea de Apel, unde se va judeca mandatul de extrădare”, se arată într-un comunicat al Școlilor Lumina.

O profesoară de engleză de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, Zeynep Buşra Şen, a fost, de asemenea, ridicată de acasă, pe 18 decembrie, în baza unui mandat de extrădare. Solicitarea a fost respinsă, ulterior, de Curtea de Apel, aminteşte Agerpres.

“Este încă un abuz al autorităţilor turce, care continuă să îi vâneze peste tot în lume pe opozanţii regimului dictatorial al lui Erdogan. (…) Lumina Instituţii de Învăţământ respinge cu fermitate atitudinea autorităţilor de la Ankara, care au început o adevărată vânătoare a reprezentanţilor Şcolilor Lumina, a căror activitate este legată doar de activitatea educaţională. Ne exprimăm, de asemenea, toată încrederea în instituţiile statului român, care respectă drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, se menționează într-un comunicat.