Confidenţialitate

Explozia de la Combinatul Azomureș ar fi fost provocată de o eroare de design tehnic, potrivit raportului preliminar

O eroare de design tehnic – este  ipoteza principală emisă în cazul exploziei de la Combinatul Azomureş din data de 7 iulie. Potrivit raportului preliminar intocmit de companie, acest lucru va impune înlocuirea materialelor utilizate pentru conductele de transportare a gazului de sinteză.

Comisia internă care a investigat avaria produsă la una dintre instalaţiile de producere a amoniacului de pe platforma Azomureş a stabilit că nu au existat deviaţii de la parametri normali de lucru iar instrucţiunile de operare au fost respectate.

Ipoteza principală este o greșeală  de design tehnic în cazul materialelor folosite la conductele prin care trece gazul de sinteză. Compania Azomureș a cerut un punct de vedere din partea proiectantului instalaţiei – o companie internațională specializată, iar în paralel se face o analiză metalografică detaliată.

Raportul preliminar detaliat a fost trimis autorităţilor competente. Pentru că au fost identificate mai multe ipoteze şi factori favorizanţi, sunt necesare investigaţii suplimentare. În explozia urmată de incendiu produsă la staţia de Amoniac 3 a Combinatului Chimic Azomureş, a fost rănit un bărbat de 50 de ani. Evenimentul din noaptea de 6 spre 7 iulie a creat panică în orașul Târgu Mureş.