Experții OMS ar putea declara alertă mondială din cauza virusului Zyka

Organizația Mondială a Sănătății ar putea declara astăzi alertă mondială de sănătate publică din cauza epidemiei de Zyka.

Virusul s-a răspândit deja în 25 de țări din America Latină și de Sud dar și de pe alte continente și se estimează că el ar putea afecta până la 4 milioane de persoane.

Cea mai afectată țară este Brazilia unde cazurile de microcefalie au explodat în ultimele luni, peste 1.500 de cazuri înregistrate și alte peste 3.000 suspecte.

 

Dacă alerta mondială va fi declarată, autoritățile ar putea fi obligate să aloce mai mulți bani prevenirii extinderii virusului dar și cercetării în vederea găsirii unui tratament.

În acest moment nu există vaccin sau alt tip de tratament, iar dacă dacă specialiștii vor găsi totuși o formulă testabilă, apare o nouă problemă: ea va trebui testată pe femei gravide, dat fiind că prezența virusului în organism este asociată cu microcefalii la nou născuți.

În America Latină și de Sud se înregistrază cea mai gravă situație, explică directorul institutului american O’Neill, profesorul universitar Lawrence Gostin.

,,Viteza  de diseminare a virusului Zyka este determinată de 2 factori principali. Primul: polulația este total nepregătită din punct de vedere epidemiologic pentru a face față acestui virus și când spun asta, mă refer la faptul că oamenii nu au imunitate. Al doilea factor: vectorul, țânțarul care împrăștie virusul, este peste tot în America din sudul Statelor Unite până în nordul Argentinei,,  a explicat profesorul universitar Lawrence Gostin.

Până la găsirea unui tratament, epidemiologii Organizației Mondiale a Sănătății recomandă polulației să folosească soluții protectoare de piele, să se îmbrace cu haine care acoperă toată pielea.

Ministerul Român de Externe îi îndeamnă pe cei care prezintă simptomele specifice, febră, dureri de mușchi și conjuctivită, în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă afectată, să se adreseze de urgență medicului și să specifice unde au călătorit.