Confidenţialitate

Expert în fiscalitate: România are nevoie de îmbunătățirea colectării taxelor și de ajutări la facilitățile extinse | AUDIO

România are nevoie de îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor dar și de ajustări acolo unde multe categorii au primit facilități extinse, susține expertul în fiscalilitate, Daniel Anghel, partener coordonator Taxe la PricewaterhouseCoopers România.

Guvernul a prevăzut în PNRR schimbări în ceea ce privește activitatea ANAF, taxarea proprietății și restricționarea importului de mașini vechi, inclusiv printr-o taxare diferită.

România se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană în cee ace privește colectarea taxelor și impozitelor, cu o rată de 26%. Cele mai bune colectări, precum în Danemarca, depășesc 45%.

Expert în fiscalitate, Daniel Anghel crede că România a ajuns la o asemenea contraperformanță din cauza unor scutiri, unele fară analize de impact. Acum, ar trebui să investim în cerectare și dezvoltare, spune expertul în fiscalitate:

„Eu cred că diversele exceptări, pentru că vorbim de exceptări fie la impozitul pe profit fie la impozitul pe venit, contribuții sociale, cote reduse de TVA, cred că au fost făcute și introduse în legislație fără o analiză de impact temeinică pe termen mediu și lung și, evident, nici nu mai putem vorbi de o analiză post-implementare. La acest moment, nu cred că s-a făcut o cuantificare a efectelor benefice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O metodă de imbunătățire a colectării ar fi modernizarea Fiscului, iar asta se întâmplă deja, spune Daniel Anghel:

„Un instrument care cere informații predefinite de la marii contribuabili și de la contribuabili din România, implementarea deja e în proces și se așteaptă ca în luna iulie să iasă în Monitorul Oficial, iar de la 1 ianuarie 2022 marii contribuabili vor fi obligați să aplice acest sistem. Este, practic, o infrastructur digitală care sigură transparența datelor între contribuabili și ANAF.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul Florin Cîțu se mai angajează ca în următorii 5 ani să schimbe și impozitele pe proprietate dar și să restricționeze importul de mașini second hand.

Nu e clar cum o va face, dar se va întâmpla, spune și ministrul Mediului, Tánczos Barna:

„Este nevoie de asemena măsuri, dar încă nu s-a vorbit despre taxe. Nu s-a negociat cu Comisia reintroducerea taxei, Comisia a făcut o recomandare de descurajare a înmatriculării mașinilor mai vechi de 15 ani.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru