Confidenţialitate

Expert în drept constituțional, despre delegarea atribuțiilor unor miniștri: Este legală, dar nu și corectă | AUDIO

Mai mulți miniștri și-au delegat atribuțiile către secretarii de stat. Printre aceștia se numără miniștrii USR PLUS Claudiu Năsui, Stelian Ion și Vlad Voiculescu, precum și miniștri PNL, Nicolae Ciucă și Alexandru nazare

Ministrul Economiei Claudiu Năsui susține că a vrut să transfere din responsabilități secretarilor de stat ca aceștia să nu aibă „un rol decorativ”.

Expertul în drept constituțional Vlad Soare:

„Nu este o problemă de legalitate. În schimb, dacă ne uităm la practica instituțională, este o problemă, întrucât întotdeauna ministrul, dacă a avut secretar de stat, totuși, își asuma responsabilitatea pe documente. De cele mai multe ori, contrasemna alături de secretarul de stat. Și-a delegat pe deplin atribuiile în anumite domenii, întrucât, practic, încearcă să fugă de o posibilă răspundere pe viitor, ceea ce nu este corect.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum s-a ajuns la situația ca miniștrii să se ferească de responsabilitate și să își delege atribuțiile?

„Din păcate, ei sunt victimele propriului sistem. Atunci când s-a pus problema să ajungă la putere, au susținut foarte acid răspunderea penală a demnitarilor în orice situație. În momentul de față, oamenilor le este frică să semneze, inclusiv lor, când au ajuns pe poziția respectivă, pentru că există riscul ca în viitor, să răspunzi pentru celebra infracțiune de abuz în serviciu. Nu răspunzi numai tu, răspunde tot lanțul și în momentul de față România este blocată, nineni nu mai semnează nimic.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.