Confidenţialitate

Expert Forum a lansat un raport de monitorizare a măsurilor legate de COVID-19 la alegerile parlamentare

”Deși mai sunt șase zile până la alegeri, situația localităților carantinate nu este clară la alegeri. Deși există declarații ale premierului Ludovic Orban legate de faptul că votarea nu va fi afectată, realitatea este alta la acest moment. Mai mult, nu este clar cum vor vota nici alegătorii care au domiciliul sau reședința în aceste localități, dar trebuie să se deplaseze acolo pentru a vota. Campaniile de informare sunt inexistente”, atrage atenția Expert Forum.

Organizația mai ridică și o problemă în privința votului cu urnele mobile. ”Dacă persoanele în izolare sau carantină pot solicita urna specială prin mijloace electronice, ceilalți alegători care au acest drept trebuie să depună cererea fizic, prin intermediari, fapt care creează un dublu standard și reguli diferite pornind de la același text legislativ. MAI a achiziționat materiale de protecție pentru alegeri, fără a fi foarte clar cum vor fi protejați membrii birourilor electorale care se vor deplasa cu urna specială la adresele persoanelor carantinate sau izolate.

Cu siguranță o mască simplă și o pereche de mănuși nu sunt suficiente pentru a nu transforma aceste echipe în factori de răspândire a COVID-19. Mai mult, lotul 3 al achiziției este contestat, întrucât achiziția a fost câștigată de o firmă înființată în februarie, care nu pare a avea capacitatea să distribuie dezinfectanți în toată țara într-un timp foarte scurt. Nu au fost achiziționate combinezoane sau viziere”.

Mai multe detalii despre alegerile parlamentare 2020