Confidenţialitate

Executivul ar vrea să crească accizele pentru tutun din nou | AUDIO

Guvernul vrea să adune mai mulți bani la buget. De aceea, Executivul plănuiește să crească din nou accizele pentru tutun. O astfel de majorare ar duce automat și la scumpiri pentru populație. Premierul Marcel Ciolacu va avea o întâlnire cu reprezentanții industriei tutunului în această după-amiază.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ultima jumătate de an, țigările s-au scumpit în trei rânduri. De exemplu, la finalul anului trecut liderul pieței de tutun a crescut prețul cu 50 de bani pentru un pachet în perpectiva unei creșteri a accizei la țigarete pe care Ministerul Finanțelor o anunțase atunci.

Recent, prețurile au crescut din nou și chiar mai puternic decât în mod normal. Un pachet a ajuns să coste cu un leu în plus. Potrivit celor mai recente date INS, produsele din tutun s-au scumpit cu aproximativ 7% în iunie 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Acum, deoarece gaura din bugetul de stat se adâncește, Guvernul vrea să adune mai mulți bani și plănuiește o nouă creștere a accizei.

Întrebat despre posibilele măsuri fiscale, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, nu a dat foarte multe detalii: „S-a discutat despre deciziile care trebuiesc luate în zona fiscală astfel încât să nu avem probleme cu încadrarea în deficitul de 4,4%. Măsurile efective vor fi comunicate în măsura în care vor fi decise de către Guvern”.

În contextul informațiilor apărute despre creșterea taxelor, cei din industria tutunului se vor întâlni cu premierul. De altfel, marii jucători din piața de țigarete susțin că o creștere de accize ar încuraja contrabanda cu țigări netimbrate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Valoarea unui bon de masă crește la 35 de lei începând cu 1 august. De la 1 ianuarie 2024, valoarea unui tichet de masă ajunge la 40 de lei | AUDIO