Confidenţialitate

Evaluarea Națională 2023: Subiectele la Limba și Literatura Română | AUDIO

Evaluarea Națională la Limba și Literatura Română: Absolvenții clasei a VIII-a au primit două texte la prima vedere, pe baza cărora au avut de rezolvat mai multe cerințe. La subiectul al II-lea, au avut de realizat o caracterizare de personaj din primul text.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fragmentele primite de elevi fac parte din opera “Limir-împărat” de Ioan Slavici și “Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler. Printre cerințe – 3 teste grilă cu 4 variante de răspuns – prin rezolvarea cărora, absolvenții clasei a VIII-a să demonstreze că au înțeles textele date. Pentru alte două teste, li se cerea să stabilească valoarea de adevăr a unor enunțuri din cele două texte. Apoi să identifice două figuri de stil și să precizeze felul acestora.

Într-un alt subpunct, li s-a solicitat să prezinte – în minimum 30 de cuvinte – un element de conținut comun al celor două texte. Să spună dacă este importantă respectarea regulilor și să motiveze răspunsul, valorificând al doilea text dat.

O altă cerință – să asocieze fragmentul din Slavici cu alt text literar studiat, prezentând o valoare comună a acestora. Elevilor li s-a mai cerut sa identifice cuvinte care conțin hiat, cuvinte derivate dintr-o serie, găsirea sensului unei secvențe din 4 variante date, dar și omonime ori substantive comune.

Să alcătuiască enunțuri cu verbul “a face” la imperativ negative singular, un enunț asertiv în care pronumele personal “ea” să fie complement prepozițional și să transcrie propozițiile subordonate dintr-o secvență, precizând felul acestora. Elevilor li s-a cerut, de asemenea, să completeze enunțuri folosind formele corecte de genitiv, condițional-optativ sau adjectiv pronominal posesiv.

Evaluarea Națională 2023, Limba și Literatura Română, Subiectul al II-lea

Subiectul al doilea a constat în alcătuirea unei compuneri de cel puțin 150 de cuvinte, în care să o caracterizeze Lia, personajul din textul dat de Ioan Slavici.

Miercuri urmează proba scrisa la matematică, și joi – cea la limba maternă. Pe 28 iunie se vor afișa rezultatele, care pot fi contestate.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Evaluarea Națională 2023 | Absolvenții clasei a 8-a susțin prima probă: Limba Română