Confidenţialitate

EUvsDisinfo: Rusia și China, implicate în dezinformarea cu privire la vaccinurile aprobate de Uniunea Europeană

Rusia și China s-au implicat în campanii de dezinformare și manipulare cu scopul de a submina încrederea populației în vaccinurile aprobate de Uniunea Europeană . Așa reiese dintr-un raport publicat de echipa specială anti-dezinformare a diplomației europene.

Autoritățile de la Moscova și Beijing ar fi urmărit totodată să-i determine pe oameni să folosească doar vaccinurile rusești și chinezești.

În raportul echipei anti-dezinformare din cadrul Uniunii Europene (EUvsDisinfo), se menționează că Moscova și Beijingul au apelat la canalele media controlate de stat, rețele media apropiate puterii, dar și la rețele de socializare, cu scopul de a manipula și dezinforma în privința celor 4 vaccinuri aprobate de Uniunea Europeană: Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Scopul acestor practici era de a scădea încrederea populației în vaccinurile produse în Occident și în Agenția Europeană pentru Medicamente și de a crește încrederea în vaccinurile realizate în Rusia și China.

Printre canalele utilizate cu scopul de a dezinforma se află chiar contul oficial de Twitter al Sputnik V, vaccinul produs în Rusia.

Potrivit raportului, de la începutul anului și până acum, au fost cel puțin 100 de noi exemple de cazuri de dezinformare atribuite Kremlinului în privința vaccinării.

În multe dintre situații, presa controlată de Moscova și Beijing le-a transmis oamenilor informații exagerate și eronate despre efectele adverse ale vaccinurilor, în special ale celor pe bază de ARN Messager, care folosesc o tehnologie nouă, diferită de cea utilizată până acum, inclusiv de Rusia și China.

Din păcate, nu există un instrument magic pentru a combate valul de fake-news, dar Uniunea Europeană caută soluții pentru a impune un cost acestor practici, a spus o sursă din cadrul forului european, citată de Agenția France Presse.