Eurostat: România a înregistrat în aprilie cea mai scăzută inflaţie anuală din UE

România a înregistrat în aprilie cea mai scăzută inflaţie anuală din Uniunea Europeană, de 0,6%, urmată de Irlanda, cu 0,7% şi Slovacia, cu 0,8%, în timp ce la nivelul Uniunii Europene indicatorul a fost de 2%, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică Eurostat.

Cele mai ridicate inflaţii anuale din UE au fost consemnate în aprilie în Estonia (3,6%), Lituania (3,5%) şi Letonia (3,3%).

În martie, UE a înregistrat o inflaţie anuală de 1,6%.

Zona euro a consemnat luna trecută o inflaţie anuală de 1,9%, după 1,5% în martie.

Faţă de luna martie, preţurile de consum din România au crescut cu 0,2%.

Datele Eurostat referitoare la inflaţia din România corespund celor publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de statistică.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 1,7% la 1,6%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an, şi de la 3,4% la 3,1% pentru finalul anului 2018, a anunţat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Pentru primul trimestru al anului 2019, inflaţia este estimată la 3,4%.

BNR are o ţintă anuală de inflaţie de 2,5%, plus sau minus 1 punct procentual (1,5-3,5%), începând cu 2013. Strategia de ţintire a inflaţiei a fost introdusă în linie cu politica Băncii Centrale Europene (BCE), însă banca centrală de la Bucureşti a reuşit doar rareori să-şi atingă ţinta de inflaţie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS