Eurodeputatul Ghinea: Ministerele irosesc fondurile europene pe traininguri și alte activități “soft” | AUDIO

Fostul ministru al Fondurilor Europene, în prezent europarlamentar PLUS, Cristian Ghinea îl acuză pe actualul titular al banilor veniți de la Bruxelles, Marcel Boloș, că irosește șansa României ca cel puțin 4 miliarde de euro să fie investiți cu folos în comunitățile sărace.

Banii, ce vor fi alocați României de Comisia Europeană în următorul exercițiu bugetar, ar trebui să fie investiți în proiecte cu rezultate concrete, precum reducerea abandonului școlar.

Planul de atragere a banilor de către România a fost amendat de experții europeni pentru că el conține angajamente care deja ar fi trebuit să fie implementare. Un exemplu ar fi instituirea catalogului virtual.

“Vorbim de 3-5 miliarde de euro. S-a creat un mecanism prin care ministerele consumă o grămadă de bani pe salariile propriilor angajați, pe care-i plătesc de două ori, o dată de la buget, o dată din fonduri europene. Preferă activități soft, traininguri, dezvoltare de curiculă, strategii, planuri de lucru, pentru că este mult mai ușor să faci asta, decât să faci screening pentru cancer, decât să duci caravane medicale în satele unde nu sunt cabinete medicale”, spune europarlamentarul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Ghinea atrage atenția că mii de funcționari români sunt plătiți lunar pentru a atrage bani europeni și a-i folosi cu rost.

“POSDRU tinde să devină o permanență în viața noastră, aceste proiecte de zeci de miliarde de euro prin care ministerele toacă bani pe proprii angajați, pe veșnice instruiri, fără rezultat în practică. Sunt vreo șapte mii de oameni implicați în sistem, cu spor de fonduri europene de 75%”, mai spune Ghinea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM i-a solicitat o reacție și ministrului Fondurilor Europene Marcel Boloș, dar deocamdată nu a oferit un răspuns.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS