Confidenţialitate

Europarlamentarul Dacian Cioloș despre veștile din Austria privind aderarea la Schengen: responsabilitatea Guvernului ar trebui să fie obținerea unui calendar privind aderarea

Apar reacții după ce presa din Austria a scris că oficialii guvernamentali din această țară ar fi de acord cu intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, dar numai cu aeroporturile și dacă îndeplinim anumite condiții.

‘’Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România”, a spus premierul Marcel Ciolacu, iar afirmațiile sale au fost criticate de fostul premier Dacian Cioloș și de europarlamentarul Eugen Tomac.

Dacian Cioloș atrage atenția că românii primesc doar jumătate din dreptul pe care îl au și nu ar trebui să fim fericiți că acceptăm mila.

Fostul premier Dacian Cioloș, în prezent europarlamentar, susține că premierul Marcel Ciolacu se bate cu pumnii în piept că Austria și-a flexibilizat poziția în privința aderării României la Schengen și se laudă că eforturile făcute pentru ca românii să primească, de fapt, doar jumătate din dreptul pe care îl au. Dacian Cioloș spune că este un început bună această veste venită din Austria, dar nu ar trebui să ne mulțumim cu mila. Iar resposabilitatea Guvernului și a președintelui ar trebui să fie obținerea unui calendar precis privind procesul de aderare.

Și europarlamentarul Eugen Tomac scrie pe Facebook că ar trebui să privim cu rezerve anunțul premierului Ciolacu, deoarece nu avem o agendă clară privind aderarea. În plus, în opinia sa, Austria nu face nicio favoare României, deoarece este dreptul nostru de a fi în Schengen.

Președintele Senatului Nicolae Ciucă a salutat declarațiile ministrului austriac de interne și a spus că decizia privind aderarea va fi luată la consiliul extraordinar JAI care va avea loc la finalul acestei luni.

Nu avem însă un anunț oficial din partea Austriei, ci doar informații publicate de două ziare din această țară care citează surse guvernamentale. Potrivit acestora, cancelarul austriac și ministrul austriac de interne ar fi de acord ca România și Bulgaria să intre deocamdată cu aeroporturile în Schengen, ceea ce înseamnă că scăpăm de controlul pașapoartelor pe aeroport. Sunt însă anumite condiții cerute de Austria: întărirea controalele la frontieră și acceptarea solicitărilor de azil de la afgani și sirieni.

(Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)