Confidenţialitate

Europarlamentarii propun dreptul la deconectare. Angajații, fără sarcini în afara programului | AUDIO

Dreptul la deconectare după orele de muncă de acasă să fie literă de lege cuprinsă în legislația europeană, asta propun eurodeputații.

Cu alte cuvinte, angajații care lucrează la distanță să răspundă la telefoane sau la email-uri doar în timpul programului de lucru.

Potrivit eurodeputaților, utilizarea pe scară tot mai largă a instrumentelor digitale în scopuri profesionale a dus la apariția unei culturi de a fi „conectați în permanență”.

Munca de acasă a fost esențială pentru a proteja anumite locuri de muncă și companii în timpul crizei generate de COVID-19.

Totuși, efectele combinate ale unui program de lucru prelungit și ale unor exigențe mai mari au condus la creșterea numărului de cazuri de anxietate, depresie, epuizare și de alte probleme legate de sănătatea fizică și mentală.

În acest context, europarlamentarii se gândesc la o lege care să includă acest drept de deconectare, care să le permită lucrătorilor să nu se ocupe de sarcinile de serviciu în afara orelor de muncă, fie că e vorba de telefoane, corespondență electronică sau alte forme de comunicare digitală.

Acest lucru ar urma să se aplice inclusiv vacanțelor și altor forme de concediu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Iulia Nagy