Europa FM va pune la dispozitie formularul necesar la vot in diaspora

BEC a decis ca declaraţia să poată fi printată şi completată înainte ca alegătorul să se prezinte la secţia de votare.

Declaraţia pe propria răspundere necesară pentru românii care votează în străinătate este disponibilă atât pe site-ul instituţiei, cât şi pe cel al Biroului Electoral Central. Il puteti printa si de aici.

Formularul poate fi completat înainte de intrarea în secţia de votare, unde va fi doar semnat. Declaraţia e necesara intrucit pentru diaspora nu exista liste electorale permanente.

Votantii trebuie sa se angajeze ca nu au mai votat şi nu vor mai vota in alta parte la turul de scrutin din 16 noiembrie 2014 pentru alegerea preşedintelui României.

Completarea declaraţiei pe propria răspundere a fost unul dintre motivele cozilor uriaşe care s-au format la secţiile de votare din oraşe precum Paris, Londra, Viena, Stuttgart, Torino, Valencia sau München, unde mii de persoane nu au putut să voteze până la închiderea urnelor.

Potrivit deciziei BEC, în toate cazurile, după identificarea alegătorului, semnarea şi datarea declaraţiei pe propria răspundere se va face numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.