Confidenţialitate

Europa FM Live Music: Concertul Live Aid 1985 marchează prestația memorabilă a celor de la Queen

Începând din această seară, după ora 21, Europa FM deschide seria LIVE MUSIC cu două montaje ale concertului de excepție Live Aid, din iulie 1985.

Într-o primă parte vom asculta concertul de pe Wembley (la care au asistat 72.000 de persoane), iar săptămâna viitoare, cel de pe stadionul JFK din Philadelphia (pe care s-au adunat peste 90.000 de oameni).

Evenimentul a durat nu mai puțin de 16 ore, reprezentațiile desfășurându-se alternativ pe ambele maluri ale Atlanticului.

Concertul caritabil, organizat de Bob Geldof în vederea strângerii de fonduri pentru combaterea foametei din Etiopia, a strâns peste 127 milioane de dolari, iar expunerea mediatică uriașă a deterninat multe țări să doneze surplusul lor de cereale pentru criză africană. Geldof a fost recompensat, mai târziu pentru acest efort, cu titlul de cavaler de către Regina Elisabeta a II-a.

Este evenimentul care a adunat laolaltă cei mai mulți interpreți cunoscuți: Elton John, George Michael, Queen, Madonna, Santana, Șade, Sting, Paul McCartney, Bryan Adams, the Beach Boys, Mick Jagger, David Bowie, Duran Duran, U2, the Who, Tom Petty, Neil Young sau Eric Clapton.

Concertul marchează prestația memorabilă a membrilor trupei Queen, despre care s-a spus că au „acaparat show-ul”.

Freddie Mercury a încântat publicul cu aproximativ 20 de minute electrizante. Momentul a inspirat filmul biografic “Bohemian Rhapsody”, cu Rami Malek în rolul lui Freddie Mercury, producție care a câștigat mai multe premii Oscar, Bafta și Globurile de Aur.

Pe lângă prestația celor de la Queen, un alt moment memorabil a fost prezența live pe ambele scene a lui Phil Collins, care după ce a cântat pe Wembley, a zburat peste Atlantic cu un avion Concorde unde a participat, ca toboșar, alături de membri Led Zeppelin la reprezentația acestora de pe scenă din Philadelphia.

Concerul, difuzat de Europa FM în această seară după ora 21.00, a fost cea mai ambițioasă transmisie TV prin satelit care a fost realizată până atunci și a strâns cel mai mare număr de telespectatori din istorie, peste 1,5 miliarde de persoane din toată lumea au vizionat transmisia în direct.