Confidenţialitate

Euronews: Concluzii după alegerile legislative din Germania

Extrema dreaptă se întoarce în prim-planul scenei politice din Germania după o jumătate de secol, notează Euronews.

Retorica antiimigrație și antiislamică prilejuită de criza refugiaților a adus voturi formațiunii Alternativa pentru Germania. Lansat în 2013 ca partid eurosceptic, AfD și-a asigurat aproape 13% din voturile exprimate la urne, duminică, și un loc istoric în Bundestag. Succesul partidului naște paralele și amintiri incomode ale trecutului nazist.

Cancelarul conservator Angela Merkel, a cărei victorie este umbrită de actuala situație delicată, a dat asigurări că nu va coopta Alternativa pentru Germania în vreo formulă de guvern. Analiștii observă, totuși, că politica de deschidere a granițelor nu a fost fatală din punct de vedere politic pentru coaliția CDU/CSU, care totuși a înregistrat cel mai slab scor (32%) de când Angela Merkel a preluat puterea, în 2005. Primirea celor aproape un milion de migranți în 2015 a reprezentat un moment de cotitură pentru popularitatea șefei guvernului de la Berlin.

‘Bineînțeles că am sperat într-un rezultat mai bun. Să uităm că tocmai am terminat o perioadă legislativă extrem de provocatoare, așa că sunt fericită că am atins obiectivele strategice ale campaniei noastre electorale’, le-a spus Angela Merkel susținătorilor. ‘Suntem cel mai puternic partid, avem mandat pentru a alcătui următorul guvern – și nu poate exista un guvern de coaliție construit împotriva noastră’, a adăugat aceasta.

Co-liderul AfD, Alexander Gauland a declarat că ‘Guvernul, oricum ar arăta, ar trebui să se pregătească pentru vremuri grele. Îi vom urmări și vom lua înapoi țara!’.

Într-un comunicat, Consiliul Central al Evreilor din Germania consideră că țara se confruntă cu ‘cea mai mare provocare’ de la nașterea Republicii Federale, în 1949.

Considerată o ancoră a stabilității în Uniunea Europeană și în afara acesteia, Germania se confruntă cu o situație instabilă internă.

Imediat după anunțarea primelor rezultate, social-democrații, partenerii minoritari ai ‘mari coaliții’din jurul conservatorilor în ultimii 4 ani, au anunțat că vor trece în băncile opoziției. Fără SPD, alternativa pentru construirea unei majorități parlament ar fi un parteneriat cu liberalii liberal-democrați (FDP) și cu verzii, denumit de presa germană ‘coaliția Jamaica’.

O asemenea formulă nu a mai fost testată la nivel național în Germania, fiind considerată în general instabilă.

Rezultatul AfD poate amenința strategia privind imigrația la care Germania s-a angajat alături de Franța. Emmanuel Macron a câștigat prezidențialele din Hexagon sub promisiunea unui angajament de a ‘relansa’ Europa, după ani de criză economico-financiară și șocul dat de decizia Marii Britanii, în 2016, de a părăsi blocul comunitar.

Euronews amintește că blocul CDU/CSU a dominat politica Germaniei timp de mai mulți ani, cele două partide reușind să reprezinte alegători atât din dreapta, cât și din stânga. Dacă în urmă cu 15 ani, alianța obținea mai mult de 80% din voturi, la aceste alegeri abia au reușit să treacă de pragul a 50%.