Eurogrupul a aprobat un nou pachet de asistență pentru Grecia

Miniștrii de Finanțe din zona euro au aprobat o primă tranșă din noul pachet de asistență pentru Grecia.
Acesta este cel de-al treilea program de asistență pentru Atena, iar guvernanții greci vor putea astfel să achite astăzi o rată scadentă dintr-un împrumut la Banca Central Europeană.

 

 

Ultimele obstacole au fost trecute ieri după ce parlamentarii germani și cei olandezi au aprobat programul de asistență financiară pentru Grecia. Este cel de-al treilea program de acest fel din ultimii 5 ani,  ajuns la valoarea de 86 de miliarde de euro.

 

Miniștrii de Finanțe din zona euro au avut o teleconferință în urma căreia au stabilit eliberarea unei prime tranșe de 26 de miliarde de euro. Din acești bani, Grecia va primi 13 miliarde de euro la timp pentru a achita Băncii Central Europene rata de 3,4 miliarde de euro scadentă astăzi.

Alți 10 milioane de euro vor fi păstrați pentru băncile aflate in dificultate, iar restul de trei miliarde vor fi acordați Atenei în schimbul unor progrese privind reformele.

 

Președintele Eurogrupului a declarat că acest acord oferă perspective pentru economia greacă și o bază pentru creștere sustenabilă.

În schimbul programului de asistență Grecia trebuie să adopte o serie de reforme macroeconomice printre care creșterea taxelor și reducerea deficituui bugetar.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS