Eurobarometru: Principalele probleme cu care se confruntă românii la nivel personal sunt creşterea preţurilor şi costul traiului zilnic

Românii mai sunt preocupați și de sistemul de îngrijire al sănătăţii şi de securitate socială (22% cu 5 puncte procentuale mai mult faţă de media europeană).

Aproape o treime dintre români se tem de creșterea prețurilor – media europeană este de aproape două ori mai mică, la 17%.

De asemenea, situația economică a României este îngrijorătoare pentru 29% dintre români, în timp ce în Europa media este de 16%.

La nivelul Uniunii Europene, cetăţenii din statele membre au menţionat ca principale probleme la nivel local şomajul (25%) şi imigraţia (22%).

În cea de-a doua jumătate a anului 2016, situaţia economiei naţionale fusese percepută ca fiind mai degrabă bună şi foarte bună de un sfert dintre români, după care percepția a început să se înrăutățească accelerat.

Studiile de tip Eurobarometru standard sunt publicate de două ori pe an, vara şi iarna, începând cu anul 1974.

Potrivit realizatorilor, datele pentru Eurobarometru au fost colectate în România, în perioada 5-12 noiembrie 2017, de compania TNS CSOP.

Eşantionul reprezentativ a fost constituit din 1.062 de persoane cu vârsta de 15 ani şi peste. Colectarea datelor s-a efectuat prin intermediul unor interviuri faţă-în-faţă.