Confidenţialitate

Parlamentul European: Eurobarometru. Alegerile Europene din 6-9 iunie – Opiniile alegătorilor. Apărarea și securitatea UE, din ce în ce mai importante pentru europeni | GALERIE FOTO

Parlamentul European a lansat cel mai recent Eurobarometru care se concentrează în jurul conștientizării și preocupării oamenilor față de contextul geopolitic din momentul de față. Sondajul a fost realizat înainte de alegerile europarlamentare din iunie 2024 pentru a ne oferi acces la viziunea oamenilor asupra realității europene actuale.

Parlamentul European: Eurobarometru. Alegerile Europene din 6-9 iunie – Opiniile alegătorilor

 • Peste 8 din 10 europeni (81%) consideră că votul este mai important în situația geopolitică actuală.
 • 6 din 10 oameni (60%) sunt interesați de alegerile europene care au loc în perioada 6 – 9 iunie 2024. Ceea ce înseamnă cu 11 puncte procentuale mai mult decât în același moment înainte de votul din mai 2019.
 • 73% dintre cetățeni afirmă că acțiunile Uniunii Europene au impact asupra vieții lor.
 • Apărarea și securitatea Uniunii Europene sunt din ce în ce mai importante pentru europeni.
 • Preocuparea votanților europeni se îndreaptă către:
  • Sprijinul pentru economie;
  • Crearea de noi locuri de muncă;
  • Sănătate publică;
  • Combaterea sărăciei și excluziunii sociale.

Parlamentul European: „Interesul pentru alegeri, cunoașterea datei alegerilor, precum și probabilitatea de a vota sunt toate în creștere de la ultimul sondaj din toamna anului 2023”

„Sondajul publicat astăzi relevă o tendință pozitivă, ascendentă în ceea ce privește principalii indicatori electorali, cu doar câteva săptămâni înainte de votul din iunie. Interesul pentru alegeri, cunoașterea datei alegerilor, precum și probabilitatea de a vota sunt toate în creștere de la ultimul sondaj din toamna anului 2023. Creșterile sunt semnificative în comparație cu sondajul din primăvara anului 2019 (cu trei luni înainte de alegerile europene anterioare)”, transmite Parlamentul European.

Parlamentul European: „Cetățenii UE sunt foarte conștienți de importanța alegerilor în contextul geopolitic actual”

 • „60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 (+3 puncte procentuale față de toamna anului 2023 și +11 puncte procentuale în comparație cu februarie/martie 2019).
 • 71% spun că este probabil să voteze (7-10 pe o scară de la 1-10), reprezentând +3 puncte procentuale în comparație cu toamna anului 2023 și +10 puncte procentuale în comparație cu februarie/martie 2019.
 • Rezultatele sondajului sugerează că cetățenii UE sunt foarte conștienți de importanța alegerilor în contextul geopolitic actual, opt din zece respondenți (81%) fiind de acord că votul este și mai important acum”, mai spun datele colectate de Parlamentul European în Eurobarometru.

Parlamentul European: „74% dintre cetățenii români spun că este probabil să voteze la următoarele alegeri europene”

 • „În ceea ce privește respondenții din România, 60% dintre aceștia afirmă că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 (la fel ca în toamna anului 2023 și cu 11 puncte procentuale mai mult față de februarie/martie 2019).
 • 74% dintre cetățenii români spun că este probabil să voteze la următoarele alegeri europene (55% dintre români spuneau că este probabil să voteze înainte de alegerile din 2019).
 • Iar 68% cred că votul este mai important în actualul context geopolitic”, se mai arată în Eurobarometru.

Eurobarometru: Majoritatea cetățenilor europeni vor ca Parlamentul European să joace un rol mai important

„La finalul acestei legislaturi, 81% dintre cetățenii UE (80% dintre cetățenii din România) au o imagine pozitivă sau neutră față de Parlamentului European, în timp ce doar 18% au o imagine negativă (19% dintre respondeții români).

În plus, majoritatea din UE (56%) ar dori ca PE să joace un rol mai important, în timp ce numai 28% ar dori să vadă contrariul, iar 10% ar păstra rolul Parlamentului European așa cum este în prezent”, se mai arată în Eurobarometru.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, reacție la rezultatele sondajului

„Europenii sunt conștienți de faptul că mizele acestui tur de scrutin sunt mari și că votul este și mai important în contextul geopolitic actual. Îi îndemn pe cetățenii noștri să voteze la viitoarele alegeri europene, să consolideze democrația europeană și să modeleze viitorul Europei”, a spus președinta Parlamentului European despre rezultatele sondajului.

„Parlamentul și Uniunea Europeană au obținut rezultate fără precedent în ultimii ani. Ne-am confruntat cu circumstanțe și provocări excepționale, dar am devenit și mai puternici și mai uniți. Parlamentul a fost și va continua să fie vocea și avocatul cetățenilor în UE”, adaugă președinta Roberta Metsola.

Ce îi preocupă pe europeni în timpul campaniei electorale

„Cetățenii europeni ar dori ca lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (33%), precum și sprijinirea sănătății publice (32%) să fie principalele chestiuni discutate în timpul campaniei electorale. Sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă, precum și apărarea și securitatea UE se află pe locul al treilea în rândul cetățenilor europeni (la 31%)”, se arată în sondajul Parlamentului European.

Ce îi preocupă pe români în timpul campaniei electorale

„Temele indicate de cetățenii români pentru această campanie electorală sunt, în ordine: sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (37%) și lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (33%)”, arată sondajul.

Cum văd europenii securitatea și apărarea din Uniunea Europeană

„Importanța pe care cetățenii o acordă apărării și securității UE a crescut pe parcursul legislaturii parlamentare, în special având în vedere războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În prezent, apărarea și securitatea UE se menționează ca primă prioritate a campaniei electorale în nouă țări, cu cele mai mari rezultate în Danemarca (56%), Finlanda (55%) și Lituania (53%).

De asemenea, privind spre viitor, cetățenii UE indică apărarea și securitatea (37%) ca priorități principale în consolidarea poziției UE la nivel mondial, urmate de aspectele energetice și securitatea alimentară/agricultura (ambele cu 30 %)”, arată sondajul.

Cum văd românii securitatea și apărarea din Uniunea Europeană

„Pentru cetățenii români, UE ar trebui să se concentreze pe apărare și securitate (33%), pe securitatea alimentară/agricultură (31%) și pe competitivitate, economie și industrie (29%) pentru a își întări poziția în plan global”, arată datele colectate pentru Eurobarometrul Parlamentului European.

Rolul Uniunii Europene pentru cetățenii europeni

„În timp ce patru din zece cetățeni europeni spun că rolul UE a devenit mai important în ultimii ani, 35% cred că a rămas același, iar 22% spun că s-a diminuat. La nivel național, majoritatea cetățenilor din 15 țări consideră că rolul UE în lume a devenit mai important de-a lungul anilor, proporțiile ajungând la 67 % în Suedia, 63% în Portugalia și 60% în Danemarca. Între timp, cetățenii sloveni și cehi sunt cei mai susceptibili să spună că rolul UE a devenit mai puțin important (32% și, respectiv, 30%)”, arată studiul.

Rolul Uniunii Europene pentru cetățenii români

„În cazul României, 35% dintre respondenți cred că rolul UE în lume a devenit mai important în ultimii ani, 35% cred că a rămas la fel, în timp ce 27% spun că rolul UE s-a diminuat”, arată datele colectate.

Ce impact au acțiunile Uniunii Europene asupra cetățenilor europeni și asupra cetățenilor din România

„Aproape trei sferturi dintre cetățeni europeni (73%, + 3 puncte procentuale în comparație cu toamna anului 2023) afirmă că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi, incluzând o cincime (20%) pentru care au un impact „foarte mare”.

65% dintre cetățenii din România au răspuns că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor. În plus, marea majoritate a europenilor afirmă că țara lor beneficiază de apartenența la UE (71%). 65% dintre cetățenii din România afirmă că țara a beneficiat de apartenența la UE”, se mai arată în studiul derulat de Parlamentul European.

Metodologie

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din primăvara anului 2024 a fost realizat de agenția de cercetare Verian (anterior Kantar) între 7 februarie și 3 martie 2024 în toate cele 27 de state membre ale UE.

Sondajul a fost realizat față în față, cu interviuri video (CAVI) utilizate suplimentar în Cehia, Danemarca, Finlanda și Malta.

În total, au fost efectuate 26,411 de interviuri. Rezultatele UE au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.

Eurobarometru. Alegerile Europene din 6-9 iunie. DOCUMENT

Eurobarometru. Parlamentul European. Sondajul de primăvară pe 2024. Rezultate la nivel național. România. GALERIE FOTO

Metodologie

Acoperire: Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Datele activității pe teren:

 • Europa: 7 februarie 2024 – 3 martie 2024
 • România: 7 februarie 2024 – 25 februarie 2024

Metoda de colectare a datelor:

 • Europa: Față în față, inclusiv CAVI
 • România: Față în față

Interviuri finalizate:

 • Europa: 26,411
 • România: 1046

Populație: Peste 15 ani

Total UE: Date ponderate în funcție de numărul locuitorilor din fiecare țară

 

Parlamentul European – Eurobarometru. GALERIE FOTO

Sursa foto: Shutterstock